28 març 2024
spot_img
28 març 2024

25 anys de la fi de l’‘apartheid’

Després de passar 27 anys a la presó, Nelson Mandela es va convertir en president de Sud-àfrica per acabar amb la desigualtat entre blancs i negres

Fa 25 anys, l’advocat i activista sud-africà Nelson Mandela (1918-2013) guanyava les eleccions generals amb el seu partit, el Congrés Nacional Africà (CNA), i prenia possessió com a president de Sud-àfrica el 10 de maig del 1994.

Mandela havia lluitat tota la vida pels drets de la població negra i per eliminar l’apartheid, un sistema de segregació que separava blancs i negres a Sud-àfrica.

Aquest sistema polític i social atorgava drets diferents a blancs i negres: els negres no podien votar, tenien escoles i hospitals separats i les relacions interracials estaven prohibides.

https://www.instagram.com/p/Bw5EIRXgahb/?utm_source=ig_embed

L’apartheid era un sistema heretat del colonialisme a l’Àfrica, una època en què uns quants països europeus van posar-se a conquerir el continent africà per tal d’ampliar els seus dominis i apropiar-se dels recursos humans i materials.

Sud-àfrica va declarar la seva independència del Regne Unit el 1961, però l’apartheid va continuar funcionant durant dècades i el poder va estar sempre en mans dels blancs.

Mandela es va implicar des de molt jove en la lluita per la igualtat racial, per la qual cosa va ser detingut i sentenciat a cadena perpètua. Va passar 27 anys a la presó, entre el 1962 i el 1990.

A la dècada de 1980-90 hi havia una gran tensió social a Sud-àfrica, la població negra reclamava la igualtat. Després de ser alliberat, Mandela va col·laborar amb el govern per posar fi a l’apartheid i aconseguir la reconciliació entre blancs i negres.

 

L’origen de l’‘apartheid’

Les primeres colònies europees a Sud-àfrica es van establir al segle xvii. Es tractava de comerciants holandesos que volien tenir una base segura on fer provisió del que els calia en la seva ruta cap a l’Índia.

A partir del segle xviii, holandesos, alemanys i britànics van crear assentaments i es van imposar als pobles autòctons, que no tenien cap opció davant de les armes i malalties arribades d’Europa.

Els colons europeus es barallaven entre ells per controlar els recursos de Sud-àfrica, especialment les mines de diamants. Avui dia, la producció continua en mans d’empreses holandeses la riquesa de les quals no repercuteix en el país.

Però a més a més, els europeus van imposar la superioritat dels blancs com a forma de vida. Molts africans van ser convertits en esclaus. L’abolició de l’esclavitud a Sud-àfrica es va aprovar el 1833, però la relació de dominació no va desaparèixer mai.

En ple segle xx, l’apartheid va ser una forma de legalitzar el domini dels blancs per sobre de la població negra.

https://www.instagram.com/p/BwwwACuH-yO/?utm_source=ig_embed

 

Igualtat a Sud-àfrica?

Després d’estar-se gairebé tres dècades empresonat, Mandela no va promoure l’odi i el rancor cap als blancs, sinó tot el contrari: va llançar un missatge de pau i reconciliació per unir tota la població sud-africana, blancs i negres.

Així va ser com Mandela es va convertir en un símbol de llibertat a tot el món, va guanyar el Premi Nobel de la Pau el 1993 i es va convertir en president el 1994.

https://www.instagram.com/p/Bw735Zjn6uv/?utm_source=ig_embed

No obstant això, avui dia la igualtat està molt lluny de ser una realitat a Sud-àfrica. Segons estadístiques oficials, la meitat de la població sud-africana viu en la pobresa, i la majoria són persones negres.

D’altra banda, el Congrés Nacional Africà (CNA), que encara governa el país, està implicat en múltiples casos de corrupció. L’expresident Jacob Zuma (2009-2018) es va veure obligat a dimitir per estar implicat en diversos escàndols.

Tot sembla indicar que el CNA tornarà a guanyar les eleccions del proper 8 de maig, però la pobresa i la desigualtat continuaran sent els principals obstacles per fer realitat el somni de Mandela.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -