29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Corea del Sud: l’alumne avantatjat

El país dels Jocs d’Hivern ha crescut molt ràpid en molt poc temps i és una potència tecnològica a nivell mundial

Corea del Sud ocupa la meitat sud de la península de Corea, entre Xina i Japó. És una regió molt muntanyenca, per això la població es concentra a les ciutats, que estan construïdes a les poques planes que hi ha.

A Corea del Sud viuen unes 50 milions de persones. La gran majoria dels sud-coreans (més del 80%) viu en zones urbanes, que tenen una gran densitat de població.

Així, l’àrea metropolitana de Seül, la capital del país, és una de les més poblades del món: allí hi viuen uns 24 milions de persones, la meitat d’habitants del país.

Dos camins molt diferents

Corea del Sud és un país molt jove: no té ni 100 anys d’història. En realitat, Corea del Nord i Corea del Sud formaven un únic país fins a la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

La península de Corea va quedar dividida després de la guerra: el nord, sota la influència comunista de la Unió Soviètica, i el sud, aliat amb el sistema capitalista d’Estats Units. Aquesta situació va desembocar en un altre conflicte: la Guerra de Corea (1950-1953).

El resultat final van ser dos països veïns i enfrontats, amb realitats molt diferents. Mentre a Corea del Nord es va establir un règim comunista, Corea del Sud va seguir un camí totalment diferent, impulsant l’empresa privada per fer créixer el país.

La pressió per ser els millors

En poc més de 40 anys, Corea del Sud va passar de ser una regió arrasada per la guerra a ser un dels països més rics i moderns del món.

El país no disposa de grans recursos naturals, així que va apostar pel desenvolupament tecnològic. Fabricants d’automòbils com Kia o Hyundai i empreses del sector electrònic com Samsung, Toshiba o LG són grans companyies sud-coreanes conegudes a nivell internacional.

Un altre dels factors que han impulsat aquest progrés és l’anomenat capital intel·lectual. 

El govern va decidir apostar fort per l’educació i, a dia d’avui, Corea del Sud ocupa les primeres posicions de l’Informe PISA, un estudi que compara els resultats acadèmics de sistemes educatius a tot el món.

Els estudiants reben una pressió enorme per ser sempre els millors, treure bones notes i aconseguir un futur millor. Els adolescents sud-coreans passen més de la meitat del dia estudiant i la majoria estan disposats a sacrificar el seu temps lliure per estudiar.

Les claus de l’educació a Corea del Sud. (Aula Planeta)

No obstant això, aquesta pressió també té les seves conseqüències negatives: molts joves i adults sud-coreans pateixen ansietat, depressió i estrès per haver de mantenir sempre un nivell tan alt.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -