29 març 2024
spot_img
29 març 2024

L’Argentina vol legalitzar l’avortament

Un nou projecte de llei podria garantir el dret a l’avortament a l’Argentina, un dels països més grans de l’Amèrica Llatina

El president de l’Argentina, Alberto Fernández, ha anunciat un nou projecte de llei per legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) o avortament. El text es presentarà els propers dies per ser debatut al Congrés i després al Senat.

La llei actual només permet avortar en cas de violació o si existeix un risc de salut per a la mare. En canvi, el nou projecte de llei pretén garantir l’accés a l’avortament lliure (sigui quina sigui la causa) fins a la 14a setmana de gestació.

La nova mesura té dos objectius principals. D’una banda, deixar de criminalitzar les dones que volen avortar i que ara es veuen obligades a arriscar la salut amb mètodes i instal·lacions clandestins.

De l’altra, que la intervenció es pugui dur a terme de manera segura dins del sistema de salut públic. Això garantiria les condicions d’higiene i l’accés universal a l’avortament.

Avui dia, només quatre països de l’Amèrica del Sud permeten a les dones decidir si volen avortar lliurement: l’Uruguai, Cuba, Guyana i Guaiana Francesa, a més d’alguns estats de Mèxic.

La decisió del govern de l’Argentina, un dels països més grans del continent, podria empènyer altres estats llatinoamericans a despenalitzar l’avortament lliure. La setmana passada, la Cort Constitucional de Colòmbia va rebutjar el projecte de llei per legalitzar l’avortament lliure al país.

 

Partidaris i detractors

La societat argentina s’ha dividit entre partidaris de la nova llei, representats per la marea verda, i els que s’hi oposen, coneguts com l’onada blau cel i que compten amb el suport de les autoritats religioses.

Els defensors de l’avortament al·leguen que es tracta d’una qüestió de salut pública i que la nova llei garanteix una vida digna, respecta els drets humans i trenca amb els estereotips i la discriminació que afecten les dones que volen avortar.

En canvi, els mocadors blau cel defensen que tot ésser humà té dret a viure i que la nova llei suposaria legalitzar la mort provocada de l’embrió o fetus.

La religió catòlica és majoritària a l’Argentina i la Constitució li atorga un estatus jurídic especial. A més a més, el Papa, el cap de l’Església catòlica, és argentí.

Això fa que la religió tingui un pes molt important en la societat i que l’avortament sigui vist com un pecat per la majoria de la població.

 

Embarassos adolescents

Gairebé 3.000 nenes i adolescents menors de 15 anys es converteixen en mares cada any a l’Argentina, segons un informe del 2019 del Ministeri de Salut. A més a més, s’ha detectat un augment de casos en nenes d’entre 10 i 13 anys.

Aquest tipus d’embarassos suposa un risc per a les nenes i adolescents, ja que el seu cos no està preparat per donar a llum i poden produir-se complicacions mèdiques.

Però a més, la majoria d’aquests embarassos són producte de la violència sexual comesa per algun familiar o algú de l’entorn pròxim.

Els embarassos adolescents són un problema greu de salut pública a tot Amèrica Llatina, a més de vulnerar els drets humans de milions de nenes.

La campanya #NiñasNoMadres, impulsada per diverses organitzacions de la regió, pretén conscienciar sobre les greus conseqüències per a les menors que es queden embarassades.

Obligar aquestes nenes i adolescents a tirar endavant l’embaràs pot tenir riscos per a la seva salut física i mental, i fins i tot pot posar la seva vida en perill.

D’altra banda, també té conseqüències per al seu futur: la majoria d’aquestes menors deixen els estudis, cosa que implica que tenen menys possibilitats de trobar una feina digna i ser autosuficients. Això les condemna a la pobresa i la discriminació social.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -