16 abril 2024
spot_img
16 abril 2024

L’escàndol polític amenaça Boris Johnson

El primer ministre britànic va participar en diverses festes durant la pandèmia i va incomplir les restriccions del seu propi govern

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, s'enfronta a diverses acusacions per haver participat en festes durant la pandèmia i, per tant, haver infringit les lleis anti-covid, és a dir, les normes que el govern britànic va imposar per frenar la propagació del coronavirus.

Els mitjans de comunicació han revelat que Johnson va participar en diverses festes organitzades en Downing Street, la residència oficial del primer ministre britànic a Londres, durant la pandèmia de covid-19, quan el mateix govern havia imposat el confinament per combatre el virus. En aquestes trobades, els membres del govern es reunien sense respectar les limitacions d'aforament, sense mantenir la distància de seguretat i sense portar mascareta.

La revelació de les festes a Downing Street ha provocat un gran escàndol polític conegut com Partygate, de l'anglès party [festa] combinat amb Watergate, un dels escàndols polítics més importants del segle XX.

Com a conseqüència, Johnson ha rebut crítiques de l'oposició política, liderada pel Partit Laborista, però també de membres del seu propi grup, el Partit Conservador. D'altra banda, una part de la població també es mostra molt molesta amb el comportament del primer ministre i el seu gabinet, ja que consideren que haurien d'haver donat exemple davant la resta de la societat.

També s'ha sabut que una de les festes va tenir lloc el dia abans del funeral del Duc d'Edimburg, el marit de la reina Isabel II, que va haver de celebrar-se enmig de fortes restriccions a causa de la pandèmia. Aquest fet ha causat una gran indignació, ja que la monarquia és una institució molt respectada pels britànics.

Al principi, Boris Johnson va negar qualsevol participació a les festes de Downing Street. Ara bé, a mesura que han aparegut fotografies de les trobades, el primer ministre s'ha vist obligat a reconèixer el seu error i demanar perdó a la ciutadania i a la reina Isabel. També ha aprovat diverses mesures, com la prohibició de consumir alcohol a les oficines governamentals, i també ha destituït diversos col·laboradors implicats.

Malgrat això, l'oposició continua demanant la dimissió de Johnson i es planteja presentar una moció de censura si el primer ministre no dimiteix voluntàriament.

Les mesures del Regne Unit per frenar el coronavirus

Des que es va declarar la pandèmia, el Regne Unit va ser un dels països europeus més afectats. De fet, avui dia continua sent el quart país del món amb més casos confirmats, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut.

Al març del 2020, el govern britànic es va resistir a declarar el confinament de la població perquè volia donar prioritat a l'activitat econòmica. És el que es coneix com a immunitat de grup, que s'aconsegueix quan la majoria dels habitants d'un país s'han contagiat i el virus perd força.

L'objectiu és perjudicar l'economia el mínim possible, ja que els negocis es mantenen oberts i no hi ha confinament, però això té greus conseqüències per a la salut pública.

Finalment, el govern es va veure obligat a rectificar i va acabar imposant el confinament. A partir del maig, com que el nombre d'infectats va disminuir, es va dur a terme una desescalada gradual de les restriccions. No obstant això, passat l'estiu, els casos de persones infectades es van disparar i es va establir un segon confinament al novembre.

Al desembre del 2020, la britànica Margaret Keenan, de 90 anys, va ser la primera persona del món a ser vacunada. El Regne Unit es va convertir en un dels principals països a impulsar la vacunació contra la covid.

A principis del 2021, després de rebaixar les mesures per Nadal, es va establir un nou confinament. No obstant això, les vacunes van fer efecte i el nombre de casos va anar disminuint durant al llarg de l'any… fins que va aparèixer la nova variant òmicron, que ha provocat que el govern britànic hagi decidit endurir les restriccions.

Les noves restriccions obliguen a portar mascareta a l’'interior, prioritzen el teletreball per a les persones que puguin fer-lo i imposen el passaport covid per assistir a qualsevol esdeveniment (cal estar vacunat o presentar una PCR negativa).

Després de l'escàndol del Partygate, Boris Johnson té previst rebaixar les restriccions anti-covid vigents. Aquesta decisió respon a la disminució de casos al Regne Unit, però alguns també ho consideren una estratègia per recuperar el suport de la població.

Boris Johnson, un polític controvertit

Boris Johnson té una llarga carrera a la política britànica. Abans d'arribar a ser primer ministre va ser parlamentari, alcalde de Londres i ministre d'Afers Exteriors amb Theresa May com a primera ministra.

Johnson sempre ha estat un personatge peculiar. El seu aspecte malgirbat, amb els cabells rossos i esvalotats, contrasta amb les polítiques del Partit Conservador que lidera. Es va formar en escoles d'elit i va treballar durant anys com a periodista abans de fer el salt a la política.

Entre el 2008 i el 2016 va ser alcalde de Londres, un càrrec amb el qual va guanyar molta popularitat i que li va servir per donar-se a conèixer a la resta del país. El 2016 va tenir lloc el referèndum del Brexit i Johnson es va convertir en un dels principals defensors de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Així va ser com va escalar posicions dins del Partit Conservador, fins arribar a ser escollit líder dels tories (com es coneix als polítics conservadors anglesos). Al desembre del 2019, quan les negociacions del Brexit estaven estancades al parlament, Johnson va aconseguir una victòria històrica per al seu partit i va poder concloure el procés de separació.

Després de dos anys amb un gran suport popular, la pandèmia de covid-19 i les seves conseqüències han suposat un revés per a la seva imatge política. Amb escàndol inclòs.

 

Tres primers ministres, tres dimissions?
Si Boris Johnson decidís dimitir pel Partygate, seria el tercer primer ministre que renuncia al seu càrrec en menys de 5 anys. Anteriorment, ho van fer David Cameron el 2016 i Theresa May el 2019. Els tres pertanyen al Partit Conservador.
David Cameron va guanyar les eleccions el 2010 i va ser reelegit el 2014, però es va veure obligat a dimitir el 2016 després del referèndum del Brexit: Cameron va fer campanya perquè el Regne Unit es quedés a la Unió Europea, però va guanyar l'opció contrària i es va veure obligat a renunciar.
Després de la sortida de Cameron, el Partit Conservador va nomenar Theresa May com a successora. Ella seria l'encarregada de negociar les condicions del Brexit amb la Unió Europea. El procés no va ser fàcil i el Parlament britànic va rebutjar diverses vegades la seva proposta. Per això May va acabar dimitint al juny del 2019.
Boris Johnson va ser el candidat més votat del Partit Conservador per succeir Theresa May. Johnson havia defensat el Brexit des del principi i va aconseguir completar el procés de sortida. No obstant això, l'impacte de la pandèmia i l'escàndol del Partygate podrien acabar amb la seva carrera com a primer ministre.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -