28 març 2024
spot_img
28 març 2024

Quan la pesca destrueix el fons del mar

cLes tècniques de pesca destructives no només afecten a la població de peixos sinó que destrossen el fons marí

Els pesquers utilitzen diferents tècniques per capturar els peixos: la pesca artesanal, la pesca de cèrcol, la pesca d’arrossegament… Algunes són més respectuoses amb la fauna marina i altres més destructives amb l’entorn submarí.

Les tècniques de pesca destructiva destrossen el fons marí. Són sistemes que utilitzen xarxes, rasclets, peces metàl·liques o de fusta que s’enganxen al fons del mar i arrasen amb tot el que troben.

Moltes d’aquestes tècniques estan prohibides per la legislació internacional, però encara hi ha molts vaixells i pescadors que les utilitzen d’amagat perquè són més ràpides i efectives, com denúncia l’ONG Slow Food.

Pesca d’arrossegament

És una de les tècniques més utilitzades: la xarxa es llança i s’arrossega sobre el fons del mar per capturar als peixos dins.

Si s’arrossega a profunditats mitjanes, s’agafen peixos com l’anxova, la tonyina o el verat, mentre que si la xarxa escombra el fons del mar s’agafen espècies com el bacallà, calamars, gambes o peixos de roca.

La pesca d’arrossegament té un gran impacte mediambiental. Les xarxes arrosseguen les roques, algues i coralls que hi ha al fons marí, que serveixen de llar per a moltes espècies.

Descart

Els descarts o pesca accidental són una de les conseqüències més greus dels mètodes de pesca destructiva.

Els descarts són els animals marins capturats accidentalment. A més de peixos, les xarxes atrapen altres espècies marines com tortugues, dofins, taurons i fins i tot petites balenes.

Aquestes espècies no es mengen o no poden vendre’s perquè estan protegides, de manera que les embarcacions pesqueres tiren els animals al mar, ja sigui morts o malferits per les xarxes. Parlem de milions de tones d’espècies marines danyades per la pesca.

Verins i explosius

Encara que sembli mentida, en algunes zones s’utilitza verí per matar o atordir als peixos i capturar-los més fàcilment. Al Sud-est Asiàtic s’utilitza el cianur, que a més de marejar als peixos també destrueix els coralls del fons marí.

L’ús de verí en aquesta zona ha augmentat en els últims anys, després que es prohibís la pesca amb explosius, un mètode molt més agressiu que destrueix l’hàbitat submarí. Igual que en un incendi o un bosc desboscat, el fons marí triga anys i fins i tot dècades a regenerar-se.

El verí també s’utilitza per atordir i capturar exemplars d’espècies protegides, sovint peixos tropicals de colors vius i espectaculars, que acaben en aquaris particulars.

Més del 90% dels peixos exòtics que viuen en aquaris particulars han estat capturats i venuts de manera il·legal. (Getty)

Els peixos tropicals són uns dels animals més afectats pel tràfic il·legal d’espècies, segons informa l’associació protectora For the Fishes.

Pesca fantasma

La pesca fantasma és el resultat involuntari de llançar material de pesca al mar.

Les xarxes, sedals i hams que es tiren per la borda poden provocar la mort de peixos, tortugues, foques, ocells i altres animals marins que queden atrapats. Cada any es tiren més de 600.000 tones de material de pesca al mar, que atrapen a més de 130.000 foques i balenes.

La Iniciativa Global contra la Pesca Fantasma reuneix diversos projectes a tot el món per recuperar part d’aquestes deixalles i salvar la vida de milers d’animals als oceans.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -