28 març 2024
spot_img
28 març 2024

La pitjor amenaça per al medi ambient  

Els residus plàstics s’han convertit en el problema de contaminació més greu del planeta 

L’agència de Nacions Unides per a la protecció de la naturalesa i el medi ambient, ONU Medi ambient, considera que la contaminació per plàstics és “un dels problemes ambientals més greus dels nostres temps”.

Menjar en envasos de plàstic, begudes en gots per emportar, productes d’usar i tirar… Una gran part d’aquests residus acaben als nostres paisatges naturals, on triguen anys o segles en descompondre’s.

Cada dia s’aboquen milers de tones de plàstics al mar. Aquests residus afecten a les espècies marines i formen illes de plàstics immenses que naveguen sense rumb per l’oceà, però també s’introdueixen a la cadena alimentària i es converteixen en un risc per a la salut.

A tot el món s’utilitzen 500.000 milions de bosses de plàstic cada any. Comprem un milió d’ampolles de plàstic cada minut. En els últims deu anys hem produït més plàstic que en tot el segle passat. Es per pensar-hi, oi?

La contaminació per plàstics és una greu amenaça per al medi ambient. No obstant això, es calcula que la producció de plàstics no deixarà de créixer en els propers anys. Per això és tan important reaccionar a temps i començar a actuar.

Salvar el planeta del plàstic

A tot el món s’estan duent a terme iniciatives per reduir el consum i producció de plàstic. Poden ser campanyes i projectes a nivell local, nacional o regional: tots els passos compten!

El govern de Xile ha aprovat una llei que prohibeix les bosses de plàstic en comerços i supermercats. D’aquesta manera, la gent s’acostuma a reutilitzar-les i, sobretot, canvia la costum d’utilitzar borses d’usar i tirar per bosses de roba o cistelles molt més duradores.

Altres països, en comptes de prohibir-les, utilitzen mesures dissuasives. Per exemple a Espanya, on al 2018 s’aprovarà una llei per prohibir les bosses de plàstic gratuïtes (els establiments han de cobrar-les).

No obstant això, l’objectiu pel 2030 a tots els països de la Unió Europea és que només s’utilitzin bosses i envasos de plàstic reutilitzables.

Amb motiu del Dia Mundial del Medi ambient 2018, a molts països d’Amèrica Llatina i el Carib s’han organitzat activitats per conscienciar i es durà a terme “la neteja més gran del món”, una iniciativa d’ONU Medi ambient a nivell global.

Esport per l’ecologia

Moltes competicions i entitats esportives s’han sumat a la crida d’ONU Medi ambient i han començat a adoptar mesures per combatre la contaminació per plàstics.

El Tottenham Hotspur de la Premier League ha anunciat que no vendrà envasos d’un sol ús al seu estadi, mentre que els White Sox de Chicago deixaran de vendre begudes amb palletes no reciclables.

A la marató de Londres han substituït les botelles d’aigua per gots de plàstic reutilitzables i algunes marques esportives fins i tot fabriquen samarretes amb teixits fets a partir de plàstic reciclat.

Gairebé la meitat dels residus plàstics que es generen són envasos d’un sol ús, per això és tan important que aquestes mesures es vagin adoptant cada vegada en més llocs i àmbits de la nostra vida.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -