29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Revolucions al món

Un repàs per les revolucions polítiques i socials més importants de la nostra història

L’origen de la paraula revolució està al terme llatí ‘revoltum’ que significa “donar voltes”. Avui entenem aquest terme com un canvi radical o violent, una transformació immediata i d’algun tipus d’ordre.

Transformació a tots els nivells

Les revolucions poden ocórrer a diferents nivells: poden transformar el sistema polític d’un país o influir en diferents contextos en l’àmbit artístic, cultural, social, econòmic o industrial.

Segons la ciència de la revolució, existeixen tres tipus de revolució segons les seves característiques, protagonistes i causes:

Revolució política. Es caracteritza per un canvi de govern o transformació radical del sistema o les institucions polítiques.

Revolució econòmica. S’alteren els mitjans de producció i les estructures materials d’una societat: com es mouen els diners o com es produeix i distribueix la riquesa.

– Revolució social. És una revolta en la qual s’alteren els llaços socials o les relacions i interaccions socials. Alguns autors han caracteritzat així la Revolució Russa del 1917.

Revolucions que canvien el món

Existeixen molts exemples de revolucions al llarg de la història, que s’han donat en diferents països i àmbits.

Revolució Francesa

La revolució del 1789 va culminar en un nou ordre social, va acabar amb la monarquia absolutista de Lluís XVI i amb els privilegis de la noblesa. Va ser una revolució de les classes baixes i burgeses sota el lema “Igualtat, Llibertat i Fraternitat”. 

Revolucions del 1848

L’any 1848 es coneix com l’Any de les Revolucions a Europa: es va produir una onada de revolucions a diversos països que van posar fi a l’Europa de la Restauració (les monarquies europees volien tornar a ocupar el tron després de derrotar Napoleó). Aquesta revolució tenia un important component nacionalista, a banda de recollir les primeres reivindicacions de la classe obrera.

Mapa de les revolucions de 1848 a Europa (Wikipedia)

Revolució russa

Seguint el camí marcat per les revolucions europees i el moviment obrer internacional, el 1917 la població russa va provocar l’abdicació del tsar Nicolau II i va enderrocar el sistema autocràtic dels tsars. La Revolució Russa va donar pas a un estat socialista liderat per Lenin i Stalin.

Revolució cubana

Durant sis anys, els revolucionaris cubans van lluitar contra el règim de Fulgencio Batista. Finalment, l’armada rebel es va imposar el 1959 i va instaurar un govern comunista liderat per Fidel Castro. És el primer estat comunista de l’hemisferi oest del planeta.

El mític revolucionari Che Guevara (esquerra) va lluitar al costat dels cubans liderats per Fidel Castro (dreta). (AFP)

Revolució Iraniana del 1979

Aquesta revolució va posar fi a la dinastia Pahvali i va donar pas a una república islàmica a l’Iran. La revolta va estar encapçalada per l’aiatol·là Khomeini, líder polític i religiós, i impulsada per organitzacions d’esquerres i moviments estudiantils. El canvi de règim va consolidar l’islamisme fonamentalista com a força política.

Després d’enderrocar el Xa (el monarca iranià), l’aiatol·là Khomeini va poder tornar a Teheran aclamat per la població. (Sipa Press)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -