19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

Les tres grans voltes

El Mundial i les proves ciclistes dels Jocs Olímpics completen el quintet de competicions més importants

El Tour de França, que comença demà la seva edició de 2020 el Gir d’Itàlia i la Volta a Espanya són conegudes com les Tres Grans voltes ciclistes. Són un clàssic de maig a setembre i són molts els que les segueixen, gairebé sempre, a l’hora de la migdiada que és quan ho retransmeten per televisió.

Els principals equips participen en les tres competicions, encara que els protagonistes no són sempre els mateixos. De fet, l’australià Adam Hansen és famós per ser el ciclista que més vegades ha competit a les tres de manera consecutiva.

El Mundial i les proves ciclistes dels Jocs Olímpics completen el quintet de grans proves ciclistes del món.

El Tour

El Tour de França és el més antic de les tres grans competicions ciclistes per etapes del món: la primera edició es va celebrar l’any 1903.

Els esportistes que participen al Tour tenen un objectiu clar: poder pujar al pòdium amb el mallot groc. Això significarà que ha estat el guanyador de la prova després de les 21 etapes que acostumen a sumar al voltant de 3.000 quilòmetres.

Aquest any, com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, el Tour de França 2020 s’ha endarrerit i finalment se celebra del 29 d’agost al 20 de setembre.

El Gir

El ciclista holandès Tom Dumoulin celebra amb els seus compatriotes la seva victòria al Gir d’Itàlia durant la celebració a Maastricht, Holanda . (Robin Van Lonkhuijsen / EFE)

Sis anys després del primer Tour, Itàlia va engegar la seva pròpia competició ciclista: el Gir d’Itàlia.

La prova compta també amb 21 etapes, el recorregut canvia cada any però sempre té una Cima Coppi, que és com es denomina el port més alt que han de pujar els ciclistes i que pren el nom de l’històric ciclista Fausto Coppi.

Els esportistes locals aprecien molt la competició i prova d’això és que dos de cada tres ciclistes que pugen al podium són italians. La maglia rosa és el mallot que llueix el líder i el seu color rosa coincideix amb el de les pàgines del diari La Gazzetta dello Sport, organitzador de la prova.

La Volta

La Volta a Espanya, la tercera de les grans proves ciclistes, es va estrenar el 1935. Les etapes que formen part del recorregut varien cada any i es disputen durant tres setmanes. Ja és habitual que els ciclistes que no han aconseguit els seus objectius al Gir o al Tour, provin de fer-ho a la Volta.

Aquest any, la Volta està formada per 18 etapes i cobrirà una distància total de 2.892 kilòmetres. Finalment, es realitzarà del 20 d’octubre al 8 de novembre de 2020.

A diferència de les altres dues grans proves europees, el mallot que identifica el líder de la competició ha anat canviant de color, encara que des de fa uns anys es manté el color vermell.

El Mundial

Peter Sagan amb l’or després de guanyar el Mundial de Doha (Karim Jaafar / AFP)

Més enllà d’aquestes tres voltes, el Campionat Mundial de Ciclisme és la competició internacional més important. La prova es disputa en una única etapa i el país que l’acull canvia cada any des que es va celebrar per primera vegada eL 1927.

El ciclista que guanya la prova aconsegueix el mallot arc iris (blanc amb cinc bandes amb els colors olímpics) que podrà portar a totes les competicions a les quals participi.

A més de la categoria principal de ruta, amb els anys s’han afegit les proves de contrarellotge individual, contrarellotge per equips, la categoria femenina i la de joves.

El ciclisme als Jocs Olímpics 

 

El ciclisme és un dels esports històrics dels Jocs Olímpics moderns, des que es van recuperar a Atenes el 1896.

Igual que el campionat mundial, la prova ciclista de les Olimpíades consta d’una única i llarga jornada i no de diverses etapes. A més de la prova en ruta també es competeix a les modalitats de pista, muntanya i BMX.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -