19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

Un món sense pau

Quan ens parlen de guerres és fàcil pensar en un problema llunyà o del passat, però la crua realitat ens indica que avui dia hi ha milions de persones que pateixen conflictes armats a tot el món.

Violents enfrontaments per motius socials, de poder o religió que no només afecten els combatents sinó tota la població, provocant milers de morts, el desplaçament de refugiats i greus crisis sanitàries i alimentàries.

Síria

Residents de la ciutat de Douma tanquen la jornada de dejuni del Ramadà compartint un àpat en un carrer devastat per la guerra (Hamza Al-ajweh / AFP)El conflicte va començar l’any 2011, quan les manifestacions populars de la Primavera Àrab es van traslladar a Síria per enderrocar el president Baixar al-Assad. Des d’aleshores, els grups opositors rebels i les forces del Govern han mantingut durs enfrontaments bèl·lics que han arrasat el país. A aquesta guerra s’afegeix la presència de l’Estat Islàmic, que controla una part de Síria.

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) considera que Síria és el país més perillós del món i l’esperança de vida de la població s’ha reduït 20 anys. La meitat dels seus ciutadans ha hagut de fugir del país.

Iemen

Mobilització de combatents xiïtes a Sanà, la capital del Iemen (Yahya Arhab / EFE)

El Iemen es troba en guerra civil des del 2015, encara que el conflicte entre les dues branques de l’islam al país –una minoria xiïta i una majoria sunnita al poder– es remunta dècades enrere.

La violència, la pobresa i la fam fan que el 80% de la població (prop de 20 milions de persones) necessitin ajuda humanitària urgent per sobreviure. La guerra civil del Iemen ha provocat més de 2,5 milions de desplaçats interns i 180.000 refugiats a països veïns.

Sudan del Sud

El país més jove del món viu un greu conflicte armat des de finals del 2013, menys d’un any i mig després de la seva independència del Sudan.

Més enllà de ser una lluita pel poder, el conflicte també s’explica per les diferències ètniques entre dinkes i nuers, a més d’altres factors culturals i estratègics.

Les Nacions Unides han declarat l’estat de fam en un país del qual han fugit més d’1,8 milions de sud-sudanesos, a més de 2,1 milions de desplaçats interns. La de Sudan del Sud és la crisi de refugiats que més creix actualment al món.

Ucraïna

Un edifici en ruïnes a Avdíivka com a conseqüència del conflicte entre milícies prorusses i progovernamentals (Oleksandr Klymenko / Reuters)

La zona est d’Ucraïna pateix el conflicte actual més gran entre Occident i Rússia. El 2014 es van produir importants manifestacions proeuropees a la capital, Kíev, que van provocar la reacció de les milícies separatistes prorusses. Des d’aleshores, dues de les regions més a l’est d’Ucraïna, Donetsk i Luhansk, viuen enfrontaments constants.

Actualment hi ha declarat un alto el foc, és a dir, la suspensió momentània d’atacs militars, però les milícies no compleixen l’acordat i els enfrontaments continuen a la frontera entre la zona prorussa i el territori ucraïnès proeuropeu. Això ha provocat més de 1,5 milions de desplaçats interns.

República Centreafricana

La guerra de la República Centreafricana va començar el 2012, però en realitat es considera una prolongació de la guerra civil del 2004. S’enfronten l’Exèrcit i les forces del Govern contra milícies rebels. Fa anys que el conflicte amenaça la vida diària dels centreafricans i ha generat més de 215.000 refugiats.

Aquest dilluns 19 de juny el Govern centreafricà i els grups polítics i militars rebels van acordar a Roma un alto el foc, primer pas cap a la pau al país.

Una llista massa llarga

Són només cinc de les guerres que pateix el món a l’actualitat. Altres països com Líbia, Nigèria, l’Iraq, l’Afganistan o Somàlia també estan patint emergències humanitàries originades per conflictes armats. Pots comprovar-ho al detall al següent mapamundi de l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona a La Vanguardia.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -