Refugiats: obligats a fugir per sobreviure

Refugiats: obligats a fugir per sobreviure
Un grup de nens i les seves famílies abandonen la seva llar a Raqqa, una ciutat de Síria on cada dia hi ha combats i s’ha convertit en un lloc massa perillós per viure-hi. (Zein Al-rifai / EFE)

El 20 de juny se celebra el Dia Mundial del Refugiat, una jornada per cridar l’atenció sobre la crisi dels refugiats i conscienciar sobre la realitat de milions de persones arreu del món.

Actualment, més de 65 milions de persones s’han vist obligades a abandonar casa seva per fugir del perill i buscar un lloc segur.

D’aquestes persones, una tercera part són refugiats. Es tracta del nombre de persones desplaçades per un conflicte armat més important de la història moderna.

Qui és un refugiat?

Un refugiat és una persona que es troba fora del seu país d’origen per por a la persecució, al conflicte o a la violència generalitzada i, en conseqüència, requereix protecció internacional.

Segons la definició que apareix a la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats, els refugiats són persones que han marxat del país de la seva nacionalitat perquè temen ser “víctimes de persecucions per motius de raça, religió, nacionalitat o opinions polítiques”.

Què fan els països per ajudar-los

La Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats es va aprovar l’any 1951 per donar una protecció legal als refugiats, definint els seus drets i establint una sèrie d’obligacions que els països han de complir per protegir-los. A tot el món, 144 països han signat la Convenció.

Un cop se’ls concedeix l’estatus de “refugiats”, els països estan legalment obligats a garantir-los un seguit de drets: dret a l’educació, a la feina, a l’habitatge i a la salut, a més d’oferir-los documentació per legalitzar la seva situació.

El problema és que els països que haurien d’acollir refugiats no ho fanperquè temen veure’s desbordats amb l’arribada massiva de persones que demanen asil. Davant l’actitud dels governs, molts ciutadans s’han organitzat a través d’iniciatives socials per ajudar els refugiats.

Molts ajuntaments espanyols s’han sumat a la campanya ‘Refugiats Benvinguts’. (Xavier Gómez)

Què és i què fa Acnur?

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) és un organisme internacional encarregat de protegir els refugiats i desplaçats per conflictes. Va ser creat al 1950, després de la Segona Guerra Mundial, amb l’objectiu d’ajudar més d’un milió de refugiats europeus que havien estat desplaçats per la guerra.

Acnur no pot obligar els països a actuar, però sí que fa campanyes de sensibilització, recapta fons per ajudar els refugiats i desenvolupa projectes sobre el terreny davant de situacions d’emergència.

També proporciona refugi, nutrició, assistència sanitària i recursos educatius a persones refugiades.

Tots som refugiats

La situació d’emergència actual, amb més de 65 milions de refugiats i desplaçats a tot el món, és la crisi humanitària més greu des de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). I no sembla que haguem après molt des de llavors.

Més enllà de les xifres, necessitem conèixer la història d’aquestes persones: d’on vénen, com era casa seva, com vivien abans que haguessin de fugir… Aleshores és quan ens adonarem que tots podríem ser refugiats.

Si intercanviéssim els papers i estiguessis al seu lloc, què faries tu i què esperaries que fessin ells?

Informa’t de tot a Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here