La ciència del cos humà

Els alumnes d’INEFC poden llicenciar-se en cineantropometria, la ciència que estudia el cos humà en la seva plenitud

Per Mariona Coiduras

La cineantropometria és una ciència que s’ha estudiat durant segles, encara que les seves normes i teories s’han definit fa relativament poc.

L’objectiu dels estudis cineantropometrics és conèixer la forma i la funció del cos humà. D’aquí l’origen etimològic del nom: kines, de moviment; antropo, d’home i metria de mesura.

Aquesta disciplina ja s’utilitzava durant l’Antiga Grècia, però no va ser reconeguda formalment per la UNESCO fins el 1978.

A través de la Societat Internacional per l’Avanç de la Cineantropometria (ISAK), es van crear una sèrie de normes antropomètriques per aplicar aquests coneixements de manera útil i fiable. Al nostre país, el referent és el Grup Espanyol de Cineantropometria (GREC), que depèn de la Societat Espanyola de Medicina de l’Esport.

Trobar l’equilibri

Però per què és important aquesta ciència? Tal com explica el doctor Alfredo Irurtia Amigó, director del projecte Escola Catalana de Cineantropometria, la nostra salut i el rendiment esportiu depenen de dos factors: l’alimentació i l’exercici físic.

“El nostre rendiment depèn de l’equilibri entre alimentació i exercici. Aquest equilibri es troba en la composició corporal de la persona: quanta grassa té, aigua, múscul…”, explica Irurtia.

Per això, conèixer la composició corporal és fonamental tant en el cas d’esportistes com para tot aquell que vulgui millorar la seva salut.

La creença que el pes ens defineix cada vegada és menys important, perquè el pes i l’altura aporten poca informació sobre la composició del nostre cos. Es pot anar més enllà.

Els professionals mesuren el cos a través del Protocol Internacional per a la Valoració Antropomètrica. (ISAK – Youtube)

Reconeixement internacional

Per promoure el coneixement d’aquesta ciència, INEFC i ISAK treballen junts perquè els estudiants tinguin l’oportunitat d’acreditar-se com a cineantropometristes de reconeixement internacional.

Més de 60 alumnes de 3r de CAFE que van cursar l’assignatura de Promoció i prescripció de l’exercici físic per a la salut van aconseguir superar les proves i aconseguir la seva acreditació.

Actualment, l’INEFC és l’únic centre de titularitat pública a nivell mundial on els alumnes es poden acreditar com cineantropometristes per la ISAK.

La cineantropometria pot ser de gran ajuda per als professionals de la salut: infermeres, fisioterapeutes, metges, nutricionistes, entrenadors…

Es tracta d’una ciència amb múltiples aplicacions: des de controlar la salut dels esportistes fins a tractar a persones amb problemes de sobrepès, casos de trastorns alimentaris o simplement persones que vulguin cuidar-se i estar sanes.

El que és clar és que el nostre cos és el més importants que tenim… I és important saber com cuidar-lo!

 

Més de 60 alumnes d’INEFC van aconseguir la seva acreditació de reconeixement internacional com a cineantropometristes. (INEFC)

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorEls drets laborals al món
Article següentLa revolució dels treballadors

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here