Complir promeses és important

El Flautista d’Hamelín (Pixabay)

Robert Browning va adaptar la rondalla de ‘El Flautista de Hamelín’ en un poema que es va popularitzar fa 175 anys

Explica la llegenda que fa molt, molt temps, en un poble anomenat Hamelín, va arribar un flautista per desfer-se de les rates que havien infestat el poble.

El flautista va tocar el seu instrument i, amb la melodia, va aconseguir atreure totes les rates i conduir-les fins a un riu, on van acabar ofegades. No obstant això, quan va anar a buscar la seva recompensa per haver complert la seva missió, el poble es va negar a pagar-li.

El flautista, molt enfadat, va tornar al poc temps i va fer el mateix amb els nens del poble: tocant la seva melodia va atreure a tots els nens i nenes d’Hamelín i els va tancar en una cova. Ningú va tornar a saber més d’ells…

Els Germans Grimm explicaven així la història del Flautista d’Hamelín dos segles enrere. I així mateix va reescriure la història en versos el poeta anglès Robert Browning fa ja 175 anys.

El poema de Robert Browning es va publicar eL 1842 i de seguida es va fer molt popular entre els nens. (Arxiu)

De meravella a poema

La llegenda del Flautista d’Hamelín va néixer a Alemanya a la fi del segle XIII. Més de 500 anys després, els Germans Grimm, una parella de germans que es va dedicar a recopilar contes per tota Europa, van recollir la història en els seus escrits.

El poeta anglès Robert Browning (1812-1889) va convertir la rondalla en poema, utilitzant rimes i sentit de l’humor. Browning va viure durant l’època victoriana i va tenir bastant èxit com a poeta. En morir va ser enterrat al Racó dels Poetes de l’Abadia de Westminster, a Londres.

Des de llavors s’han escrit diverses adaptacions de la història. Fins i tot Disney va fer-ne una breu pel·lícula sobre la llegenda del flautista el 1933.

Moralitat: la lliçó dels contes

Una faula és una obra literària de curta extensió. Els seus protagonistes solen ser animals o objectes amb personalitat humana.

L’objectiu de la rondalla és traslladar una lliçó o moralitat al lector, perquè aprengui a distingir entre el que està ben i el que està malament.

El flautista d’Hamelin toca diversos temes: la confiança, l’avarícia o la venjança. En aquesta rondalla, el missatge principal ens parla sobre la importància de complir les promeses: quan el poble no compleix amb la seva part, el flautista fa desaparèixer als nens del poble com a càstig.

La llegenda diu que els fets van ocórrer a la fi del segle XIII a la ciutat d’Hamelín, al nord d’Alemanya. (Wikipedia)

Informa’t de tot a Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here