23 abril 2024
spot_img
23 abril 2024

La dona marca l’agenda global

Líders polítics, economistes i grans empresaris debaten sobre el lideratge de la dona al Fòrum de Davos

El Fòrum Econòmic Mundial que se celebra cada any a Davos (Suïssa) és una de les reunions més importants del panorama internacional. 

Fundat al 1971, el Fòrum de Davos és una organització sense ànim de lucre (és a dir, el seu objectiu no és produir o obtenir beneficis econòmics). En aquest esdeveniment es reuneixen líders econòmics i polítics per decidir el futur de l’economia mundial.

Presidents i líders polítics dels països més influents del món assisteixen cada any al Fòrum Econòmic Mundial. (WEF)

Durant l’edició d’aquest any s’han celebrat fins a 400 reunions i trobades, on s’ha debatut sobre nous models econòmics que serveixin per reduir les desigualtats, com impulsar les noves tecnologies per beneficiar la societat del futur i promoure la cooperació global entre tots els països.

L’any de la Dona a Davos 

Arran de les polèmiques sobre igualtat de gènere que han sorgit en els últims mesos, els organitzadors del fòrum han volgut impulsar el paper de la dona als llocs de lideratge.

Per primera vegada a la seva història, el Fòrum estarà presidit únicament per dones. Entre les cares més conegudes van estar la directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, i la Primera Ministra de Noruega, Erna Solberg.

També hi han hagut dones més enllà del món polític i empresarial. L’activista índia Chetna Sinha, la qual dirigeix un banc que ofereix microcrèdits a dones a zones rurals, per tal que creïn els seus propis negocis; o la física italiana Fabiola Gianotti, que dirigeix el Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN).

Una altra de les participants ha estat Winnie Byanyima, directora de l’ONG Oxfam Internacional. Byanyima va aprofitar la seva xerrada per donar veu a les dones més necessitades del planeta: dones que viuen a països en vies de desenvolupament, normalment pobres i de diverses ètnies.

Malgrat la iniciativa, la representació femenina al Fòrum Econòmic Mundial segueix deixant molt que desitjar: només el 21% dels assistents eren dones. Es tracta, no obstant això, de la xifra de participació més alta des que es va crear l’esdeveniment.

Una plataforma al món

A més de dirigir l’esdeveniment, les dones al Fòrum de Davos han tractat una varietat de temes que afecten directament a la igualtat de gènere i els drets de la dona.

Un dels debats més seguits ha estat com acabar amb l’assetjament laboral que moltes dones pateixen al seu entorn de treball i que sovint deriva en assetjament sexual. Els dirigents de diversos països s’han manifestat respecte aquest tema, com el Primer Ministre de Canadà, Justin Trudeau.

D’altra banda, les dinàmiques de poder i gènere que estan establertes actualment perpetuen la situació de desigualtat en molts àmbits: Com podem canviar-les? Què podem fer perquè la dona tingui les mateixes oportunitats?

Els assistents al Fòrum, homes i dones, ho tenen clar: cal invertir en les dones, a la seva educació i el seu desenvolupament professional, per aconseguir un món més just i una economia que beneficiï a tots.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -