19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

Famosos amb dislèxia

Steven Spielberg o Whoopi Goldberg demostren que la dislèxia no impedeix tenir èxit a la vida

Per Anna Lladó

El director de cinema Steven Spielberg, que és dislèctic, ho passava molt malament quan havia de llegir en veu alta davant de tota la classe. Se sentia avergonyit, ja que li costava molt.

Ara bé, explica que començar a fer pel·lícules el va salvar. El cinema es va convertir en “una via d’escapament”, una manera d’oblidar els problemes amb la lectura i l’escriptura.

Avui dia, Spielberg és un dels cineastes de més èxit de tot el planeta i ha guanyat dos premis Oscar. A més, les dificultats per aprendre a l’escola el van servir d’inspiració per a crear la pel·lícula Els Goonies.

També té dislèxia l’actriu i presentadora de televisió nord-americana Whoopi Goldberg, que és una de les poques persones que ha guanyat els quatre premis més importants de la indústria de l’entreteniment als Estats Units; Emmy, Grammy, Oscar y Tony.

A l’escola, els professors pensaven que Whoopi era una nena gandula. No sabien què tenia, fins que li van dir que simplement patia dislèxia.

Altres famosos que també han reconegut tenir dislèxia són el fundador d’Apple Steve Jobs, les actrius Jennifer Aniston o Keira Knightley, el boxejador Muhammad Ali, l’escriptor John Irving, el dissenyador Javier Mariscal o el cantant Pau Donés.

Lluitar contra la dislèxia

La dislèxia, que afecta el 10% de la població mundial, no és un impediment per a tenir èxit en qualsevol àmbit de la vida. Segons Neus Buisan, directora de l’Associació Catalana de Dislèxia, és una disfunció que hauria de ser vista amb normalitat, ja que “és com ser miop”.

La persones amb dislèxia que han tingut èxit normalment “es caracteritzen per la lluita constant per tirar endavant”. Són molt lluitadores i, en la majoria de casos, tenen una capacitat o habilitat en la qual destaquen.

Tecnologia per a facilitar l’aprenentatge

A més, avui dia, la tecnologia juga un paper important. “Ens ha salvat la vida”, reconeix Buisan.

Els correctors de text dels ordinadors o mòbils, els audiollibres o eines digitals com ara Read&Write de Text Help, que contribueixen a millorar la lectura i escriptura dels estudiants, han ajudat molt als dislèctics.

És precisament la tecnologia, però sobretot el treball i esforç de molts nens i nenes amb dislèxia, el que els permet tirar endavant. Més enllà dels famosos que han tingut èxit, “ells són els veritables herois”, conclou Neus Buisan.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -