29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Les dones es fan escoltar

Els recents casos d’assetjament i abús sexual fan que dones de tot el món alcin la seva veu contra la desigualtat

En els últims mesos han sorgit a la llum desenes de casos d’abús i assetjament sexual contra dones que han tingut una repercussió mundial. Va començar l’any passat quan es va revelar l’escàndol del productor Harvey Weinstein, que des de feia dècades assetjava a actrius i professionals de Hollywood.

Arran d’aquest cas, van començar a denunciar-se molts altres casos d’abús al món del cinema i la televisió d’Estats Units, però també en altres àmbits. Fa poc es va descobrir que Larry Nassar, metge de l’equip nord-americà de gimnàstica, havia abusat de desenes de gimnastes durant anys.

Simone Biles, guanyadora de quatre medalles d’or als Jocs Olímpics de Rio 2016, va explicar fa unes setmanes que Nassar també havia abusat d’ella.

Al mateix temps, per denunciar i actuar contra aquesta situació s’han llançat nombroses campanyes i s’han creat plataformes de suport per denunciar els casos d’assetjament i exigir responsabilitats.

El moviment feminista #MeToo [Jo També] s’ha fet famós a tot el món i ha aconseguit que moltes dones alcin la veu i ja no callin el que han patit o estan patit.

Una protesta global

El descobriment d’aquests casos ha traspassat fronteres i ha fet que dones d’altres països també denunciïn aquest tipus de comportaments.

Madison Marriage, periodista del prestigiós diari Financial Times, es va infiltrar al sopar anual del Presidents Club Charitable Trust, una associació anglesa formada únicament per homes que recapta diners amb finalitats benèfiques.

La periodista va descobrir que, a més de recaptar fons, aquestes trobades servien perquè els assistents assetgessin i grapegessin a les hostesses que servien a l’esdeveniment.

Lamentablement, aquest tipus de comportaments han existit sempre. El que sembla que està canviant és que les dones s’estan unint per fer arribar la seva veu encara més lluny.

El fet que dones de tot el món, incloent actrius i personalitats famoses, denunciïn públicament que han estat assetjades serveix per conscienciar a l’opinió pública sobre la gravetat del problema i perquè altres dones també decideixin denunciar-ho i passar a l’acció.

La pobresa agreuja la desigualtat

Els casos d’assetjament i abús sexual en països occidentals s’uneixen a la terrible situació en la que viuen les nenes i dones als països més vulnerables. A zones com Orient Mitjà, Centreamèrica, el sud-est asiàtic o l’Àfrica subsahariana, la pobresa condemna a les dones.

Les dades de Nacions Unides mostren que la desigualtat de gènere està molt estesa a tots els continents.

A tot el món hi ha més de 120 milions de nens i adolescents que no van a escola: més de la meitat són nenes. A més, es calcula que hi ha uns 875 milions de persones adultes analfabetes, entre les quals dues terceres parts són dones.

La veritat és que nenes i dones formen un dels col·lectius més fràgils de la nostra societat i són les principals víctimes de problemes com el matrimoni infantil, els abusos sexuals, les malalties o la manca d’educació.

Si les nenes, noies i dones del món tinguessin les mateixes oportunitats que els homes, l’economia mundial creixeria i la situació d’igualtat reduiria els conflictes socials.

Per això, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU és promoure la igualtat de gènere i aconseguir un món més just i sostenible per a l’any 2030. El camí és llarg, però invertir en el futur de les nenes i dones és una aposta per transformar el món en el qual vivim.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -