24 abril 2024
spot_img
24 abril 2024

El que has de saber del Brexit

T’expliquem les claus de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

El referèndum del Brexit va tenir lloc el 23 de juny del 2016. Des de llavors, polítics britànics i europeus han intentat negociar un acord de sortida que satisfaci totes dues parts.

T’expliquem les idees i conceptes més importants per entendre què és el Brexit i quines en són les conseqüències.

 

  1. Què significa ‘Brexit’?

La paraula Brexit és un joc de paraules en anglès: combina les paraules British [britànic] i exit [sortida] per fer referència a la sortida del Regne Unit com a país membre de la Unió Europea.

Els habitants del Regne Unit es diuen britànics perquè tres de les quatre regions que formen el país es troben a la Gran Bretanya: Anglaterra, Escòcia i Gal·les. La quarta regió, Irlanda del Nord, es troba a l’illa veïna d’Irlanda.

 

  1. Els britànics volen sortir de la Unió Europea

Els efectes de la crisi econòmica han provocat un descontentament general a Europa durant l’última dècada. Aquest malestar s’ha traduït en els discursos populistes i, en el cas del Regne Unit, un moviment euroescèptic contra la Unió Europea.

El govern britànic va decidir celebrar un referèndum per decidir si el Regne Unit havia de sortir de la Unió Europea: l’anomenat Brexit.

Més de 33 milions de persones van acudir a les urnes i el resultat va ser molt ajustat: van guanyar els partidaris del Brexit amb un 51,9% dels vots, davant del 48,1% de votants que preferien romandre dins de la UE.

 

  1. Un país dividit en dues opinions

Els resultats mostren una clara diferència d’opinió entre les regions: la majoria d’Escòcia i Irlanda del Nord van votar a favor de la Unió Europea, mentre que Anglaterra i Gal·les es van decantar pel Brexit.

I no només això: la diferència de vot separa les ciutats de la resta del país. A la capital, Londres, i a la majoria de grans ciutats, els ciutadans volien quedar-se dins de la Unió Europea, mentre que a les zones més rurals el Brexit va guanyar per golejada.

Així i tot, els últims anys el Brexit ha guanyat suports. En les últimes eleccions, celebrades al desembre del 2019, Boris Johnson, líder del Partit Conservador i defensor del Brexit, va obtenir la majoria absoluta per tirar endavant el procés de separació.

La majoria d’escocesos no vol sortir de la Unió Europea. Per això, després de la victòria del Brexit, el govern escocès vol repetir el referèndum que va celebrar el 2014 per independitzar-se del Regne Unit. (Ben Stansall / AFP)

 

  1. Què suposa deixar de ser un país membre?

Quan surti de la Unió Europea, el Regne Unit ja no formarà part de les institucions europees i no haurà de complir les lleis comunitàries, normes relacionades amb la seguretat, el medi ambient o la circulació de persones i que són comunes a tots els països de la UE.

A més a més, el país no pagarà impostos ni contribuirà al pressupost de la Unió, però alhora no rebrà subvencions ni ajudes europees.

També sortirà de l’espai econòmic europeu, el mercat comú on comercien els 28 països membres (aviat 27), encara que podria arribar a un acord per mantenir-se amb condicions especials.

 

  1. Quan es completarà la sortida?

L’Article 50 del Tractat de Lisboa estableix un període de dos anys per negociar la sortida d’un país membre. Aquest termini es complia el març del 2019, però les diferents propostes d’acord han estat rebutjades pel Parlament britànic.

Després d’anys de negociacions i diverses pròrrogues, ara l’actual primer ministre britànic, Boris Johnson, necessita aprovar l’acord abans del 31 de gener del 2020.

Si aconsegueix l’aprovació del Parlament, encara tindrà un “període de transició” fins al 31 de desembre per acabar de negociar alguns aspectes, com el tractat comercial amb la resta de països europeus.

Després de guanyar les eleccions, Boris Johnson ha aconseguit el suport necessari per presentar la seva proposta per al Brexit. (Tolga Akmen / AFP)

 

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -