28 març 2024
spot_img
28 març 2024

La tecnologia entra al Tour

Els dispositius electrònics i el ‘big data’ revolucionen la competició

Poc té a veure el primer Tour, disputat el 1903, amb la competició actual. I això es deu en gran part a la increïble transformació tecnològica que s’ha produït.

Ja siguin canvis a la bicicleta, als dispositius per a la comunicació del ciclista amb els seus companys o a la retransmissió en directe del Tour, la tecnologia juga un paper crucial.

El ‘big data’ es cola als entrenaments

Quan al 2010 el Team Sky va contractar a Tim Kerrison, entrenador de l’equip olímpic de natació d’Austràlia, pocs imaginaven que transformaria el ciclisme de manera tan radical.

L’estratègia de Kerrison és senzilla: analitzar cada etapa al detall per planejar com l’afrontarà el ciclista. L’equip monitoritza els entrenaments amb tot tipus de dispositius electrònics, com a GPS o mesuradors de potència.

Totes les dades recopilades (el ‘big data’) serveixen per guiar als entrenadors i ajudar al ciclista a millorar aspectes molt concrets de la seva actuació. Kerrison és la figura clau darrere del triple guanyador del Tour Chris Froome.

Una nova experiència per als aficionats

La tecnologia no només ha canviat la manera de competir dels atletes, sinó que també ha afectat la manera com els aficionats segueixen la carrera.

Gràcies a l’ús de GPS i diversos sensors, ara pots veure la posició dels ciclistes a temps real i tot tipus d’estadístiques i comparacions. L’empresa darrere d’aquesta gesta és Dimension Data.

La poca separació entre ciclistes i les constants escapades fan que sigui molt complicat determinar amb exactitud les seves posicions. A més, moltes etapes es disputen entre muntanyes on la cobertura no és bona.

Dimension Data utilitza complexos algoritmes per processar les dades recollides pels GPS de gairebé 200 participants. L’any passat també va incorporar per primera vegada càmeres GoPro en algunes bicicletes.

Amb tota aquesta informació i imatges, l’espectador pot sentir-se com un ciclista més.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -