27 abril 2024
spot_img
27 abril 2024

Faltar a classe i prohibir menjar a l’esbarjo: desinformació sobre el Ramadà a les escoles

El 10 de març va començar el Ramadà (fins al pròxim 9 d’abril del 2024) i des d’aleshores ha circulat desinformació a les xarxes socials sobre com segueixen aquesta festivitat els alumnes musulmans i sobre el que fan i el que permeten les escoles. Alguns d’aquests rumors afirmen que els centres educatius obliguen l’alumnat no musulmà a fer dejuni, altres han dit que el que sí que segueixen el dejuni tenen permís per faltar a classe i no fer exàmens durant el Ramadà. 

El primer rumor és fals, no hi ha cap legislació que digui que les escoles han d’obligar els alumnes no musulmans a practicar el dejuni. D’altra banda, és cert que els alumnes musulmans estan dispensats de l’assistència a classe, però només durant festivitats religioses —com la fi del Ramadà—, no durant tot el mes. 

Cap obligació per als alumnes no musulmans

Una de les publicacions virals assegura que els alumnes no musulmans es veuen obligats pels centres a seguir el dejuni durant el Ramadà i enllaça una notícia del diari Segre. Però si entrem a l’article i el llegim, podem veure que en cap moment diu res dels alumnes que no professen l’Islam. Tampoc hi ha cap llei que afirmi tal cosa. 

Tanmateix, aquesta informació falsa no és l’única que ha circulat els últims dies. Diversos missatges virals al País Basc afirmen sense cap prova que els col·legis han prohibit a tot l’alumnat menjar durant l’esbarjo amb motiu del Ramadà. El Departament d’Educació basc ha confirmat a Maldita, membre de la International Fact-Checking Network (IFCN) com Verificat, que no hi ha cap prohibició d’aquesta mena en vigor. 

Permís per faltar a classe només durant festivitats religioses 

L’article 12.3 de la llei 26/1992 diu que els alumnes musulmans de centres públics o concertats poden faltar a classe i no fer exàmens en festivitats religioses. El Id al-Fitr —que celebra la culminació del dejuni del Ramadà— és una de les festes que recull la llei. Així doncs, la llei ofereix la possibilitat que els alumnes que ho sol·licitin puguin faltar a classe i no fer exàmens els divendres durant el Ramadà o en el dia en què s’acaba el dejuni (que és el dia festiu). Per tant, és enganyós que els alumnes puguin faltar a classe durant tot el mes del Ramadà. 

A més, aquesta llei que detalla els drets que tenen els alumnes musulmans respecte a la celebració del Ramadà no és nova.  Tot i que aquesta informació s’hagi difós ara i faci referència a Catalunya, depèn d’una llei de l’any 1992 de caràcter estatal  per la qual es va aprovar l’Acord de Cooperació de l’Estat amb la Comissió Islàmica d’Espanya. Diverses guies expliquen que hi ha centres que demanen la justificació d’absència per avançat per a així poder programar i adaptar les activitats docents. Tanmateix, les guies insisteixen que l’absència per festivitat religiosa s’entenen sempre com a justificades i, per tant, no s’han de penalitzar ni recriminar. De la mateixa manera, si se sol·licita i amb una justificació familiar, els menjadors escolars públics procuraran adaptar-se a les necessitats dels alumnes musulmans practicants i a l’horari de menjar durant el Ramadà.

El Fake de la Setmana és un projecte conjunt de Junior Report i Verificat

Si el teu centre educatiu està interessat a treballar la desinformació a l’aula, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -