29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Penjar les teves ‘selfies’ a Instagram contamina

Els servidors que allotgen les pàgines web i permeten navegar per les xarxes socials consumeixen molta electricitat, cosa que genera grans emissions

Navegar per internet, enviar missatges i compartir mems, gifs o fotos de la teva escapada de cap de setmana no són activitats exclusives del món digital. També tenen conseqüències reals per al medi ambient.

Perquè les webs, plataformes i altres serveis d’internet puguin funcionar, necessiten emmagatzemar les dades en servidors que operen les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. També cal energia perquè els terminals puguin emetre i rebre dades, i per fabricar-los.

L’empremta energètica del sector de les tecnologies de la informació equival al 7% del consum d’electricitat mundial, segons l’informe Clicking Clean 2017 de Greenpeace, mentre que el sector digital produeix l’1,4% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle a tot el món, segons dades recollides pel Fòrum Econòmic Mundial.

Aquestes xifres augmentaran amb el temps. Es preveu que el trànsit d’internet es tripliqui el 2020 a causa de l’arribada de la tecnologia 5G, que ens permetrà consumir més gigues a més velocitat. A més a més, internet serà accessible per cada vegada més gent.

A tot això cal afegir la contaminació derivada de la fabricació dels aparells que utilitzem per navegar per internet, com telèfons mòbils, tauletes i ordinadors.

A més a més, aquestes activitats també tenen un impacte sobre la salut i la vida de les persones que els fabriquen. Algunes companyies produeixen els seus aparells a països on es vulneren els drets dels treballadors o utilitzen minerals obtinguts mitjançant treball infantil, segons denuncia Amnistia Internacional.

 

‘Streaming’, l’activitat més contaminant 

Veure una pel·lícula o sèrie a través del nostre mòbil o jugar una partida en línia s’ha convertit en un pla perfecte. Però aquest hàbit podria no ser el més ecològic.

La reproducció de continguts a internet o en ‘streaming’ representava el 63% del trànsit global el 2015 i podria arribar al 80% de les dades consumides a internet el 2020, segons l’informe de Greenpeace. Això es deu al fet que un vídeo consumeix més dades que un text per descarregar-se.

Només el 2018, el trànsit de vídeos va provocar l’emissió de 300 milions de tones de CO2 segons Shift Project, un grup de recerca francès. És l’equivalent a l’emissió anual de tots els sectors d’un país com Espanya.

Com a conseqüència, consumir continguts a internet o emmagatzemar els nostres vídeos i fotos al núvol (un servidor al qual podem accedir sense tenir-lo físicament a casa) ha disparat la demanda d’energia.

El problema, a més, és que molts d’aquests serveis utilitzen fonts d’energia no renovables per funcionar.

Veure vídeos i altres continguts en ‘streaming’ consumeix moltes dades i és l’activitat digital que més contamina. (Unsplash)

 

Gaudir d’internet sense carregar-te el planeta

Avui dia és impossible renunciar a internet en la nostra vida diària. Això no obstant, hi ha algunes accions que poden ajudar a reduir l’impacte del món digital sobre el nostre planeta.

En el cas dels serveis de streaming de música i vídeo, val més accedir-hi mitjançant la connexió per fibra, més eficient i menys contaminant, que no pas a través de les dades mòbils.

Una altra de les accions més fàcils i ràpides que podem fer és netejar la safata d’entrada del nostre correu electrònic. Els correus acumulats ocupen espai a servidors i gasten més energia perquè continuïn funcionant.

També podem analitzar quines webs són més ecològiques. L’eina Website Carbon ens indica si visitar la web que li indiquem és més o menys sostenible.

Encara que la nostra petita contribució també hi pugui ajudar, les principals responsables a l’hora de garantir una internet ecològica són les grans empreses d’internet. Si la majoria d’empreses optés per energies renovables per alimentar els servidors i els dispositius, l’impacte climàtic seria molt menor.

Internet i la indústria digital seran determinants per reduir l’impacte del canvi climàtic, perquè han reinventat la nostra manera de treballar i de consumir. Però, per fer-ho possible, cal que les empreses digitals donin exemple.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -