27 juliol 2024
spot_img
27 juliol 2024

Per què els joves no voten a les eleccions europees?

Un sondeig indica que el 65% dels espanyols entre 18 i 30 anys no s’identifiquen amb la Unió Europea

El proper 9 de juny els ciutadans europeus tenim una nova cita amb les urnes per triar els nostres representants al Parlament Europeu. En aquesta cita electoral tots podem contribuir a decidir col·lectivament el futur d’Europa.

Al Parlament Europeu s’aproven lleis que ens afecten a tots, en qüestions tan importants com el medi ambient, la seguretat, la migració, les polítiques socials, els drets dels consumidors, l’economia, l’Estat de dret i moltes més.

Tot i que aquests són també alguns dels temes que més preocupen els joves, molts no se senten impulsats a participar en aquests comicis europeus. Molts joves enquestats asseguren sentir-se desil·lusionats pels líders polítics, un sentiment que s’intensifica entre els homes de 25 a 30 anys, entre els quals el percentatge supera el 70%.

Identificació amb la Unió Europea

Si bé la majoria dels joves s’identifiquen com a proeuropeus, un total del 65%, un significatiu 35% no se sent representat per la Unió Europea (UE), segons es dedueix dels resultats d’un sondeig dissenyat per Talent per al Futur amb el suport de la plataforma Polétika. Curiosament, les noies joves identificades com a conservadores són les que més senten que la UE les representa (36%).

Els resultats del sondeig assenyalen que mentre els joves barons s’inclinen per la llibertat, les noies prefereixen la igualtat com a eix central dels seus valors. A més, les dones joves tendeixen a posicionar-se més a l’esquerra de l’espectre polític, tot i que són menys propenses a votar.

Aquest fenomen suggereix una evolució de valors a mesura que les dones maduren, adoptant ideals tradicionalment més progressistes, com ara la igualtat.

Desconeixement sobre les eleccions europees

El mateix sondeja posa de manifest la manca de coneixement sobre les eleccions europees entre els joves. Tot just una mica més del 30% dels enquestats estan al corrent de la cita electoral i expressen el seu compromís d’anar a votar. Tot i això, un altre 33% consideraria votar si tingués més informació sobre les propostes en joc.

Un altre dels factors que juguen a la contra en la participació dels joves a les eleccions europees té a veure amb l’escàs coneixement sobre el funcionament de les institucions europees. Aproximadament el mateix percentatge que se sent desconnectat de la UE -65%- admet no comprendre bé el seu funcionament.

A més a més, la participació en organitzacions polítiques entre els joves és mínima, amb més del 95% sense cap afiliació. Aquesta manca d‟implicació s‟atribueix principalment a una manca de voluntat per participar en qüestions públiques. Aquesta dada resulta especialment notable entre les dones, on gairebé el 40% cita aquest motiu.

Els experts recomanen abordar amb urgència les bretxes de coneixement i compromís polític entre la joventut espanyola, així com la necessitat d’enfortir els llaços entre els joves i les institucions europees per garantir una participació activa i significativa al procés democràtic.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -