19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

Què és la intel·ligència artificial?

Aquesta tecnologia imita el funcionament del cervell humà en les màquines

La intel·ligència artificial està de moda: cotxes elèctrics, nous tractaments mèdics, assistents personals… Els darrers anys han aparegut centenars d’aplicacions que fan servir aquesta tecnologia.

Però, què és realment la intel·ligència artificial? Quin impacte tindrà en un futur? El desenvolupador d’intel·ligència artificial Dani Jarne ens explica algunes idees claus d’aquesta tecnologia revolucionària.

Un camp molt ampli

Sovint, utilitzem el terme intel·ligència artificial (IA) per referir-nos a robots o màquines que es comporten de manera intel·ligent o que duen a terme tasques extremament difícils, comparables a les que podria fer una persona.

En realitat, la IA és un àrea científica que inclou una multitud de conceptes, tecnologies i teories, tots relacionats amb la idea d’utilitzar processos lògics i simples per obtenir comportaments molt complexos.

Aquests programes funcionen mitjançant algorismes anomenats “xarxes neuronals”, que imiten el funcionament del cervell humà. Els desenvolupadors els entrenen perquè puguin aprendre i prendre decisions en funció del context.

Alan Turing, un dels primers científics que va treballar els fonaments de la intel·ligència artificial.

Entre els experts que treballen en el camp de la intel·ligència artificial trobem enginyers de robòtica, matemàtics i físics, però també professionals d’altres branques.

Hi ha filòsofs que estudien les implicacions ètiques de deixar que un ordinador prengui decisions que poden afectar els humans. També hi intervenen lingüistes que desenvolupen models perquè les màquines puguin interpretar el llenguatge que utilitzem.

Intel·ligència artificial en el nostre dia a dia

Aquesta tecnologia té un impacte en la nostra vida quotidiana, encara que no ens n’adonem. Es troba present en els correctors ortogràfics dels ordinadors, en assistents virtuals com Siri o en els cotxes autònoms que comencen a utilitzar-se.

Xarxes socials com Facebook o Instagram també utilitzen la intel·ligència artificial per fer suggeriments sobre quines pàgines o persones poden interessar-te. Per això analitzen les teves publicacions, les pàgines que segueixes i els “m’agrada” dels teus amics per predir els teus gustos.

Aplicacions del futur

La IA s’aplicarà en molts àmbits diferents en el futur, sobretot en el camp de la medicina, cosa que permetrà desenvolupar noves eines per al diagnòstic i el tractament de malalties.

Es podran prevenir malalties analitzant la informació genètica de l’ésser humà i els metges podran detectar malalties en un estadi molt incipient per tractar-les de manera més efectiva.

També comencem a veure exemples de cotxes capaços de moure’s per la ciutat de manera autònoma. Dins de pocs anys seran més comuns, sobretot a ciutats i zones amb molt de trànsit.

“És molt complicat saber com ens afectarà la intel·ligència artificial en un futur: és com intentar predir fenòmens com Snapchat o Instagram fa 20 anys

Dani Jarne

Desenvolupador d’intel·ligència artificial

Maquines intel·ligents: un perill per als humans?

Com tota eina tecnològica, la intel·ligència artificial és una arma de doble tall i pot ser perillosa si no s’utilitza de forma adequada.

Algunes persones com Elon Musk, el fundador de la companyia tecnològica Tesla, opinen que la IA és més perillosa que altres tecnologies anteriors, ja que si els ordinadors es tornen massa intel·ligents els humans podríem estar en perill.

La millor manera de prevenir aquests perills és treballar activament per crear intel·ligència artificial segura. Per sort, investigadors de tot el món estudien com seguir desenvolupant aquesta interessantíssima tecnologia sense posar-nos en risc.

“La intel·ligència artificial és una eina tecnològica més, com els motors o l’electricitat. En si mateixa no és perillosa; el perill rau a utilitzar-la de manera incorrecta”

Dani Jarne, desenvolupador d’intel·ligència artificial

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -