20 abril 2024
spot_img
20 abril 2024

Quina és la funció del periodisme?

La informació veraç i contrastada ens ajuda a saber què passa al món, com ens afecta i a prendre decisions més meditades

Els humans necessitem comunicar-nos. Ens passem el dia parlant, enviant i rebent missatges de text o veient imatges i vídeos. Tot això forma part de les mil i una maneres que tenim d’interactuar entre nosaltres i amb l’entorn, hàbit que ens ha permès desenvolupar-nos en societats complexes.

El periodisme va néixer d’aquesta necessitat de saber què passava al nostre voltant. Es coneix com a periodisme aquella activitat mitjançant la qual s’investiga, se selecciona la informació més rellevant i es prepara perquè sigui més fàcil d’entendre.

Els periodistes són els encarregats de dur a terme aquesta tasca. Són persones que s’especialitzen a elaborar notícies o contingut informatiu mitjançant la cerca de fonts d’informació veraces i contrastades.

 

Llibertat de premsa, un dret fonamental

La tasca dels periodistes és tan important que fins i tot figura en la Declaració dels Drets Humans (DUDH). En l’article 19, es reconeix que la llibertat d’expressió i la llibertat de rebre informacions és fonamental.

També ho reconeix així l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO). L’organisme té el mandat de defensar la llibertat d’expressió, la llibertat de premsa i la llibertat d’informació, ja que es considera que són els fonaments de la democràcia, el desenvolupament i el diàleg, i són bàsics per a la protecció i la promoció de la resta dels drets humans.

No obstant això, aquests drets no estan garantits a tot el món: hi ha persones, organitzacions o governs als quals no els interessa que se sàpiguen uns certs fets. En alguns països fins i tot es persegueix als periodistes per fer la seva feina i denunciar les injustícies, segons recull l’organització Reporters Sense Fronteres.

Hi ha règims polítics i governs que censuren els reporters que critiquen la seva gestió o que directament els persegueixen. D’altra banda, en països en els quals hi ha guerra o es viu violència diàriament, ser periodista pot ser molt perillós. Només durant el que portem de 2020, gairebé 30 periodistes han estat assassinats i gairebé 250 han estat empresonats, segons l’organització.

 

El periodisme en l’era d’internet

Tradicionalment, els periodistes treballaven en mitjans convencionals, com els diaris, ràdios i televisions. Era a través d’aquests canals que podíem accedir a entendre què passava al món. No obstant això, amb l’arribada d’internet, es va poder emetre i accedir a informació d’una forma més diversa i també instantània.

Això va permetre als mitjans de comunicació experimentar amb nous formats i maneres d’arribar al públic, alhora que va donar l’oportunitat a qualsevol persona amb connexió a internet de publicar i compartir el contingut que volgués.

Internet ha facilitat que el coneixement sigui més accessible per a aquells que hi tenen accés i ha donat eines als periodistes per a accedir a informació i a fonts de manera fàcil i ràpida. No obstant això, també ha afavorit que qualsevol usuari d’internet pugui compartir rumors, contingut sense contrastar o mentides. És a dir: ara no només ens arriben les notícies verificades per periodistes, sinó que constantment rebem missatges que, moltes vegades, no sabem d’on provenen ni amb quines intencions es transmeten.

Per això és important trobar una publicació o mitjà de referència per estar segurs que la informació que consumim és veraç, a més de tenir una actitud proactiva davant el contingut que ens arriba: és recomanable revisar que altres mitjans de referència publiquin la notícia i que les fonts que cita siguin creïbles.

Però alhora, hi ha persones i organitzacions que fan campanya per afeblir la credibilitat dels mitjans de comunicació. Un dels més coneguts és l’actual president dels Estats Units, Donald Trump. Trump va popularitzar l’expressió ‘Fake news’, o notícies falses, per a referir-se a les notícies que parlaven d’ell i que no li agradaven. D’aquesta manera, a força de dir que els articles eren mentida, va alimentar el dubte de la veracitat dels mitjans de comunicació.

La informació contrastada i veraç ens serveix per a saber què passa en el món, formar-nos una opinió i ser capaces de navegar en un món complex.

Fonts: Nacions Unides, Reporters sense Fronteres

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -