Quants països estan presidits per dones? Qui són les capdavanteres polítiques d’avui i per què tenen tan poca visibilitat?
Als governs de tot el món, poc més del 23% dels parlamentaris són dones. Això vol dir que només un de cada quatre representants polítics és una dona.
Als càrrecs de més poder, com els caps d’estat i caps de govern, la representació de dones és encara més petit.
Segons l’últim mapa de Dones a la política de Nacions Unides, només hi ha 11 Caps d’Estat i 11 Caps de Govern a tot el món, d’un total de 193 països. Això suposa un percentatge inferior al 10%.
Els països governats per una dona són: Alemanya, Bangladesh, Xile, Croàcia, Estònia, Illes Marshall, Libèria, Lituània, Malta, Maurici, Namíbia, Nepal, Noruega, Polònia, Regne Unit, República de Corea i Suïssa (en alguns països, la mateixa persona ocupa tots dos càrrecs).
Entre presidentes i primeres ministres
En l’actualitat, només hi ha 16 països en els quals una dona és presidenta o Primera Ministra.
No obstant això, al llarg de la història, 57 països del món han tingut alguna vegada a una dona com a presidenta o primera ministra. En general, acostumen a complir la mateixa funció: són les caps del poder executiu i dirigeixen el govern del país. La diferència en el nom depèn del sistema polític.
La primera dona en ser nombrada primera ministra va ser Sirimavo Bandaranaike, cap de govern de Sri Lanka al 1960, fent-se famosa per haver obtingut aquest títol com a primera dona. Bandaranaike pertanyia al Partit de la Llibertat i va ser escollida primera ministra fins a tres ocasions (1960-1965, 1970-1977 i 1994-2000).
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike, 1960, la primera mujer en el mundo en asumir el cargo de primer ministro de un país. #MujeresHistóricas pic.twitter.com/OrxXdbtLMZ
— קคtгเςเค שคгﻮคร 💚 (@patriciamireya) April 25, 2017
La primera presidenta de la història va ser l’argentina María Estela Martínez de Peró, que va assumir el càrrec de cap d’estat l’any 1974. Dos anys més tard va ser enderrocada per un cop d’estat.
Per què no hi ha més dones liderant països?
Les dificultats per ascendir al món de la política són tan reals com al món laboral, per això és més difícil que hi hagi dones als llocs de lideratge dels partits polítics.
Solo un 23% de los miembros de los parlamentos nacionales del mundo son mujeres. Queda mucho por hacer en la lucha por la igualdad en las altas esferas de la política. pic.twitter.com/sfVNW4FI22
— El Orden Mundial – EOM (@elOrdenMundial) January 25, 2018
Les dones s’enfronten a diferents obstacles per arribar al poder: estereotips com que les dones són més febles que els homes, no són tan bones negociadores, no poden compaginar la seva carrera política amb la maternitat…
Fins i tot hi ha estudis científics que demostren que els electors tendeixen a votar més als homes que a les dones.
No obstant això, sembla que la situació està canviant. Dos dels països més poderosos d’Europa, Alemanya i el Regne Unit, estan governats per dones: Angela Merkel és la canceller alemanya i Theresa May, la Primera Ministra britànica.
A les últimes eleccions presidencials a Estats Units, la contrincant de Donald Trump va ser una dona, Hillary Clinton (que va guanyar en nombre de vots). I cada vegada més dones parlamentàries utilitzen la seva visibilitat política per defensar igualtat de gènere i conciliació laboral.
Desde que tenía 44 días, Licia Ronzulli se ha llevado a su hija a su lugar de trabajo, el Parlamento Europeo pic.twitter.com/n2ZLaAbKyc
— Jevi Rivas (@Jevirivas) January 13, 2016
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English