21 desembre 2024
spot_img
21 desembre 2024

Com protegir-nos dels ciberatacs?

Cal evitar contrasenyes fàcils, canviar-les cada dos o tres mesos i no obrir mails d’origen desconegut per evitar el ‘phishing’

Per Laura Andrés Tallardà

 

Els nostres ordinadors estan exposats a tota mena de ciberatacs. Per això, la seguretat a Internet ha de ser una prioritat.

Les xarxes socials ens permeten compartir informació amb els nostres amics i coneguts, però poden ser també una via d’accés d’enemics o ciberatacants, perquè les nostres dades queden exposades.

No hi ha fórmules infal·libles per impedir els ciberatacs, però caldria seguir certes recomanacions o pautes. La prioritat en la ciberseguretat és fer servir el sentit comú.

També és recomanable tenir un programa antivirus i instal·lar les actualitzacions de l’ordinador. D’altra banda, les contrasenyes han de ser complicades: no poden ser la data de naixement o nombres senzills.

Encara que sembli molt evident, no sempre se segueixen aquests consells. Segons una investigació del Centre Nacional de Ciberseguretat del Regne Unit, la combinació “123456” era la que hi havia en els comptes hackejats de més de 23 milions d’usuaris de tot el món.

 

Canviar les contrasenyes i posar una contrasenya al Wi-Fi

Un dels atacs més habituals és conegut com l’“atac de diccionari”: el virus informàtic prova totes les paraules d’un diccionari que conté les contrasenyes més utilitzades al món.

Cal canviar les contrasenyes cada dos o tres mesos i posar-ne una al Wi-Fi perquè ningú hi pugui accedir des de fora de casa.

D’altra banda, el sistema d’arxius de l’ordinador es pot corrompre amb el temps. Per això és necessari fer-ne còpies de seguretat periòdicament perquè els documents, fotos i vídeos arxivats no es perdin.

És important no obrir mails d’origen desconegut (Getty)

Convé molt no obrir mails d’origen desconegut per tal de no ser víctima del ‘phishing’: l’enviament de correus electrònics que, aparentant provenir de fonts fiables, demanen dades confidencials d’un usuari. La majoria d’atacs en l’actualitat són per phishing.

També es recomana no descarregar documents sospitosos o que ens hagin enviat sense demanar-los. Cal que no feu clic en enllaços l’origen dels quals desconegueu.

 

Educar per prevenir ciberatacs

En aquest context, l’educació i ser conscients dels riscos són molt importants.

“Aquest tema pot ser molt preocupant. Per això recomanem utilitzar dispositius Chromebook, ja que són idonis per protegir-se dels ciberatacs i ens mantenen fora de perill mentre naveguem”, apunta Ricard Uriel, CEO de Cloudalia, una companyia que ha centrat el seu desenvolupament en la ciberseguretat.

Si es produeix un atac informàtic, cal denunciar-ho. Cal reunir totes les dades possibles sobre l’atacant, si és possible mitjançant un peritatge informàtic (estudis i investigacions orientats a l’obtenció d’una prova informàtica).

I tu, ja saps com protegir-te d’un ciberatac?

Informació elaborada en col·laboració amb Cloudalia

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -