22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Invents tecnològics per canviar el món

Ordinadors, videojocs, impressores 3D o un dispositiu per netejar els oceans poden ajudar-nos a millorar el planeta

La tecnologia pot facilitar el nostre dia a dia, però també pot ajudar a conscienciar i convertir-se en una eina de transformació social.

En certa manera, la tecnologia pot ajudar a canviar el món des d’àmbits molt diferents: impulsant l’educació dels més desfavorits, protegint el medi ambient, promovent la igualtat de gènere

Et presentem una sèrie de projectes i iniciatives en què la tecnologia té un paper protagonista per fer del nostre món un lloc millor.

 

Reduir la bretxa digital

La filosofia d’ACER és “deixar empremta” intentat aportar solucions amb la seva tecnologia, especialment en l’àmbit educatiu.

El projecte Digital Mobile Van, llançat per ACER al 2010 en col·laboració amb la Fundació d’Educació de Hanguang, té com a objectiu reduir la bretxa educativa en àrees remotes de Taiwan.

Amb aquest objectiu, els treballadors voluntaris d’ACER proporcionen formació informàtica als nens i nenes de les escoles rurals I els hi ensenya a utilitzar ordinadors i Internet.

El projecte d’ACER porta ordinadors a zones desfavorides de Taiwan. (ACER)

Per la seva banda, ACER Filipines col·labora amb la Fundació GreenEarth Heritage per proporcionar educació a nens I nenes en àrees rurals amb mancança de recursos educatius. La Fundació ha impartit cursos d’informàtica i ha proporcionat equips i instal·lacions en biblioteques i centres d’aprenentatge.

 

Un videojoc per combatre la violència de gènere

L’any passat, l’Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) va llançar el videojoc ‘Chuka, Rompe el Silencio’, que ensenya a combatre la violència de gènere.

L’objectiu d’aquest videojoc és que els nens i nenes d’entre 7 i 12 anys aprenguin a reconèixer els diferents tipus d’agressions i sàpiguen com tractar-los, ja sigui sols o amb l’ajuda d’adults de la seva confiança.

 

Netejar els oceans amb tecnologia

El plàstic als oceans és un dels grans problemes del medi ambient. The Ocean Cleanup és una fundació que desenvolupa tecnologia per extreure residus plàstics i evitar així que continuïn enfonsant-se en les aigües de l’oceà.

El mètode consisteix en un sistema flotant estabilitzat amb una àncora i una pantalla que sota del tub de flotació, que atrapa i recull els residus sòlids.

Després d’alguns problemes de funcionament, al juny el dispositiu es va desplegar de nou a l’Oceà Pacífic, entre Califòrnia i Hawaii, per netejar la major illa de plàstic del món.

 

Impressores 3D

Les impressores 3D tenen diferents aplicacions. Poden ser molt útils en el camp de la medicina, per exemple, recreant ossos i òrgans per transplantaments.

Un equip de la Universitat Heriot Watt va poder introduir cèl·lules mare, mentre que un equip d’investigadors de la Universitat de Tel Aviv han produït un cor viu que batega utilitzant teixit humà i una impressora 3D.

Impressora 3D durant la creació d’un cor. (AP)

Més enllà de l’àmbit mèdic, la tecnologia d’impressió 3D pot utilitzar-se també en l’arquitectura. Per exemple, serà de molta utilitat per fabricar cases més assequibles i segures.

Fa només un any, Espanya va estrenar la seva primera casa construïda per una impressora 3D: una construcció de 24 metres quadrats edificada juntament a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV). A més, es van reduir els residus de construcció.

 

Menjar artificial?

T’imagines menjar carn artificial? Existeix una carn creada al laboratori a partir de cèl·lules mare de vaca, que no conté productes químics i aporta tots els nutrients originals. El procés de creació dura tres mesos.

Les cèl·lules mare del múscul boví es recullen amb una biòpsia i després s’alimenten i crien en un laboratori. Aquestes cèl·lules tenen una tendència a adherir-se unes a altres, creixent i enfortint-se per crear nou teixit muscular.

La coneguda com Frankenburger va aparèixer per primera vegada en un restaurant londinenc al 2013 i s’espera que els propers dos anys arribi a supermercats d’arreu del món.

La Organització Mundial de la Salud estima que, com a conseqüència de l’augment de la població mundial, la demanda d’aliments es duplicarà en els pròxims 40 anys i els mètodes de producció actuals no podran satisfer aquesta demanda. Per això, la carn creada a partir de cèl·lules mare podria ser-ne una opció.

I tu, com creus que la tecnologia pot canviar el món?

Informació elaborada amb la col·laboració d’ Acer

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -