23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Austràlia: el cine a les antípodes

Moltes estrelles de cinema i pel·lícules famoses s’han rodat a Austràlia i Nova Zelanda

Quan parlem d’Austràlia i Nova Zelanda ens imaginem dos països a les antípodes del nostre, amb grans extensions de terra deshabitada i animals exòtics com a cangurs i coales.

Però si anem més enllà dels tòpics, la veritat és que són països amb una gran riquesa cultural d’on han sorgit grans actors i directors de cinema.

Com que són pel·lícules en anglès, el cinema australià sovint es confon amb el cinema de Hollywood. No obstant això, moltes estrelles del cinema americà són en realitat d’origen australià o neozelandès: Nicole Kidman, Hugh JackmanMel Gibson.

https://twitter.com/goonie4ever_/status/1116610144958214148

També hi ha molts directors de fama internacional que han dirigit grans pel·lícules i són originaris d’Oceania: Peter Jackson (El Senyor dels Anells), Baz Luhrmann (Moulin Rouge) o Taika Waititi (Thor).

A més, algunes de les pel·lícules més mítiques del cinema, com Mad Max (1979), Moulin Rouge (2001) o El Senyor dels Anells (2001) s’han rodat a Austràlia o Nova Zelanda.

A continuació, repassem algunes pel·lícules que segur que reconeixes però que no et pensaves que s’havien rodat a les antípodes.

 

Austràlia (2008)

El director Baz Luhrmann, famós per pel·lícules com Romeo + JulietaMoulin Rouge, va començar la seva carrera al seu país natal, Austràlia, dirigint el musical Love is in the air.

En 2008 va rodar Austràlia , que compta amb dues grans estrelles australianes: Nicole Kidman i Hugh Jackman. La pel·lícula combina el drama amb les aventures i s’ambienta en la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

Nicole Kidman interpreta una aristòcrata anglesa frívola i superficial cansada del seu matrimoni. Un dia decideix viatjar a Austràlia, on viu el seu marit, per a enfrontar-s’hi. Però allà coneix a un guia, Hugh Jackman, amb el qual viurà una apassionada història d’amor.

 

La boda de Muriel (1995)

Als anys 90 el cinema australià es va fer molt popular gràcies a dues pel·lícules que, entre altres coses, reivindicaven les cançons d’ABBA. Una d’aquestes pel·lícules és La boda de Muriel, film amb el qual també es va donar a conèixer l’actriu Toni Collette.

La Muriel és una noia amb sobrepès que viu en un món de fantasia, entre cançons d’ABBA i catàlegs nupcials. Somia amb un príncep blau amb el qual casar-se i així alliberar-se de la seva família. Cansada d’esperar que arribi, decideix anar-se a la ciutat i buscar-lo ella mateixa.

https://www.youtube.com/watch?v=UEEnryvwQeA

 

Les aventures de Priscilla, Reina del Desert (1994)

El segon gran èxit australià dels 90 amb cançons d’ABBA va ser Les aventures de Priscilla, Reina del desert, un musical original i divertit protagonitzat per tres artistes de cabaret trans que són contractades per a actuar durant quatre setmanes en un hotel enmig del Desert Vermell d’Austràlia.

Per a arribar fins allí hauran de fer un llarg viatge amb autobús i deixar enrere tots els seus problemes.

 

Cocodril Dundee (1986)

Una altra de les pel·lícules que van donar a conèixer el cinema australià als anys 80 va ser Cocodril Dundee. Aquest és el sobrenom d’un simpàtic caçador de cocodrils que viu al salvatge outback australià.

Una periodista de Nova York viatja fins a Austràlia per conèixer al personatge i escriure un reportatge sobre ell. Una vegada allà, el convencerà perquè l’acompanyi als Estats Units, on se sentirà fora de lloc al mig de la jungla d’asfalt.

 

Mad Max (1979)

Si t’agraden les pel·lícules de ciència-ficció futurista, segur que ets fan de la saga Mad Max. El seu creador, George Miller, va dirigir el primer film de la sèrie l’any 1979. En aquell moment, el protagonista era un jove actor que començava a destacar: Mel Gibson.

La pel·lícula presenta un futur postnuclear en el qual en Max, un policia encarregat de vigilar una autopista, s’enfrontarà amb uns criminals que van sembrant el pànic per les carreteres.

Al 2015, quan ja tenia 80 anys, el mateix George Miller va tornar a posar-se després de les càmeres per a rodar un nou episodi d’aquesta saga futurista: Mad Max: Fury Road, protagonitzada per Charlize Theron.

 

El Senyor dels Anells (2001)

Si hi ha una pel·lícula que ha donat a conèixer la bellesa natural de Nova Zelanda és, sens dubte, la trilogia de El Senyor dels Anells de Peter Jackson. Els paisatges neozelandesos van servir d’escenari per a diferents llocs de la Terra Mitjana que apareix a les novel·les de J.R.R. Tolkien.

Aquesta trilogia va tenir un impacte enorme al cinema perquè la producció era molt ambiciosa i els efectes especials, totalment innovadors. Avui dia, la seva influència encara es nota en sèries com Joc de Trons.

https://www.youtube.com/watch?v=ogcXP4K0_J0

 

El piano (1993)

En un estil molt diferent, un altre gran èxit del cinema de Nova Zelanda va ser El Piano, que es va fer molt popular per la banda sonora del compositor Michael Nyman.

Dirigit per la cineasta neozelandesa Jane Campion, la pel·lícula explica la història d’Ada McGrath i la seva filla Flora; totes dues arriben arriben a Nova Zelanda, on l’Ada s’ha de casar amb un granger que no s’estima.

L’Ada no parla i només és capaç d’expressar-se a través d’un piano que el granger l’obliga a abandonar a la platja. Fins que un veí de la parella decideix comprar el piano i li demana a l’Ada que li faci classes de música. Així començarà una difícil història d’amor.

https://www.youtube.com/watch?v=x9N89rZq7zM

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -