22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

La fotografia poètica de Horvat

Els Espais Volart de la Fundació Vila Casas mostren vuitanta obres d’aquest fotògraf que va destacar en el camp de la moda

Per Judith Vives

El francès Frank Horvat es va fer principalment conegut com a fotògraf de moda gràcies a les seves col·laboracions amb grans revistes com Elle o Vogue durant els anys 50 i 60.

No obstant això, al llarg de la seva trajectòria ha destacat també com a fotoperiodista, retratista, paisatgista i fins i tot fotògraf d’escultura.

Ara tens l’oportunitat de veure 80 de les seves obres a l’exposició titulada Please, don’t smile que li dedica la Fundació Vila Casas en els Espais Volart. Podràs captar-hi l’empremta personal i poètica d’aquest fotògraf singular.

Com el mateix Horvat explica: “Per mi, la fotografia no és només un art visual sinó que s’acosta més a la poesia, com els haikús”.

 

Vocació artística

Nascut a Abbazia (Croàcia) el 1928, en una família de metges, des de molt jove Horvat va voler dedicar-se a la poesia però era tan exigent amb ell mateix que va decidir renunciar a la seva vocació.

Animat per un amic, es va comprar una càmera de fotos amb la qual va pensar que podria conèixer més noies. No obstant això, aquesta màquina aviat es convertiria en el seu tresor més preuat.

Durant la seva infància i joventut, Horvat va viure en diferents països com Itàlia, Suïssa, França o els Estats Units, el que li va permetre conèixer diferents cultures i idiomes.

Va créixer en un entorn intel·lectual i va alimentar el seu esperit aventurer. Horvat va desenvolupar una gran sensibilitat que va plasmar en les seves obres. Les seves fotografies busquen expressar en imatges el que no es pot dir en paraules, alguna cosa que dota les seves creacions d’un aire poètic i suggerent.

 

Una autobiografia en imatges

A la seva autobiografia, Horvat divideix la seva trajectòria artística en quatre capítols que han servit també per organitzar l’exposició: prehistòria, els anys de descoberta, anys d’alliberament i anys de classicisme.

En totes les obres, un dels elements comuns és el seu interès per la figura femenina: la seva obra gira al voltant de les dones, ja sigui com a models de moda o en els seus retrats personals.

A la primera part de l’exposició es poden veure les seves primeres fotos fetes a París, que el van portar a col·laborar amb la prestigiosa agència Magnum i conèixer a fotògrafs mítics com Henri Cartier-Bresson o Robert Capa.

Els anys de descobriment van ser els que ho van consolidar com a fotògraf de moda i especialment de moda urbana, gràcies a la col·laboració amb grans revistes del sector.

En l’apartat dels anys d’alliberament, pots comprovar la influència de la fotografia documental en l’obra d’aquest fotògraf. Finalment, a l’última etapa deixa enrere la faceta de fotoperiodista i fotògraf de moda per endinsar-se en altres camps artístics.

Informació elaborada en col·laboració amb Fundació Vila Casas

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -