Tot i les noves tecnologies, els adolescents són el col·lectiu que més llegeix en paper
Punts de llibre, retalls de diari, la llum d’una llanterna sota els llençols… ens fan pensar en un passat llunyà, oi?. Alguns hàbits i objectes que fins fa poc s’associaven amb la lectura ara ens semblen estranys, com trets d’un món obsolet.
Qui necessita un punt de llibre quan el teu e-book s’encén directament per la pàgina on el vas deixar? Per què acumular retalls de diari quan tens al teu abast tota la informació que vulguis a Internet?
Del paper al suport digital
La paraula impresa està perdent terreny davant la paraula digital. Tot i així, alguns estudis indiquen que els adolescents són el col·lectiu que més llegeix en paper: representen vora el 90% dels lectors en aquest suport.
Però hem de reconèixer-ho: passem cada cop més temps pendents de les pantalles del nostre mòbil, ordinador o tauleta. Segons un altre estudi de Connected Life, els joves espanyols passen unes quatre hores i mitja diàries mirant el seu mòbil o tauleta.
Però, això vol dir que llegim menys? Llegim només perquè ho necessitem per aprovar el curs? No sembla que sigui així.
A Catalunya, per exemple, vora un 70% dels joves entre 14 i 24 anys llegeix per plaer, segons un informe d’hàbits de lectura i compra de llibres. Així doncs, encara llegim per diversió; sols que ara també ho fem mitjançant altres suports.
Infinites maneres de llegir
Amb l’aparició de nous dispositius, suports i tecnologies, la lectura està evolucionant moltíssim dins del món digital i ofereix diverses maneres de llegir.
“L’objectiu és fer que els joves redescobreixin el plaer de llegir de tantes maneres com sigui possible”, assegura Óscar Secorún, de TextHelp, empresa dedicada al desenvolupament de software per ajudar a llegir i escriure.
Des de Harry Potter fins la crítica d’un nou videojoc, tot el que llegim estimula la nostra imaginació i ens ajuda a desenvolupar una habilitat clau per als nostres estudis i futur professional: la capacitat de comprendre, aprendre i transformar eixe coneixement en noves habilitats.
Pot ser que la pantalla del mòbil substitueixi la llanterna sota els llençols, però la lectura entre els joves està lluny de desaparèixer.
Informa’t de tot a Junior Report.