23 desembre 2024
spot_img
23 desembre 2024

Junior Report col·labora amb Cáritas per a visibilitzar l’exclusió social

Thomas Ubrich ha participat en una entrevista amb diverses escoles d’arreu d’Espanya per parlar de l’exclusió social i la pobresa

Laia Sabaté i Eloi Martí

El projecte Revista Escolar Digital (RED) ha permès a alumnes de Catalunya, Madrid, Andalusia i Múrcia assistir a una sessió en format virtual en la qual, Thomas Ubrich, sociòleg, urbanista i membre de l’equip d’estudis de Cáritas, ha transmès les diferències del significat d’exclusió social dins la societat. També, ha fet èmfasi en la importància de tenir esperança de cara al futur per poder redreçar aquesta situació i combatre-la a través dels valors que cerca i defensa Càritas.

Per començar, Ubrich s’ha centrat en la pobresa, una problemàtica que existeix de manera invisible i sembla que no es pugui erradicar per diversos motius. D’una banda, la consciència de la societat, ja que pot provocar que es malinterpreti aquesta manca de recursos, considerant que els individus pobres ho són per decisió pròpia. “Aquesta interpretació és errònia, perquè no ho han triat ells, sinó que, sovint, és degut a errors del propi sistema”, ha afirmat l’expert.

En resum, Ubrich ha explicat que aquest col·lectiu no ha tingut les mateixes oportunitats que altres i, per tant, no ha estat capaç d’obtenir el mateix potencial. “Aquest fet no vol dir que siguin inferiors i que no se’ls pugui ajudar i donar més recursos per apropar-los cap a una vida millor”, ha dit.

A la trobada també s’han tractat totes les connotacions que s’inclouen dins de l’exlusió social. L’expert ha explicat que tendim a relacionar-la amb les persones pobres (sovint amb els sense sostre), quan, en realitat, la gent gran també pot ser protagonista de l’exclusió perquè sovint, té menys contactes del seu entorn social proper i més dificultats per interactuar a través de les noves tecnologies.

Ara bé, tot i que hi ha diversos casos d’exclusió social, tots ells comparteixen un denominador comú: la manca d’ajudes, tant per part de l’Estat com d’administracions. Per aquest motiu, el paper de Càritas és essencial per prioritzar primer a qui té menys, i així poder compensar els desavantatges causats per una injusta distribució de la riquesa.

Els alumnes prenen el torn de paraula

Thomas Ubrich ha repost a les preguntes preparades pels alumnes de les redaccions escolars de Pia Nostra Senyora Report (Barcelona), IES La Palma Report (Huelva), Ramon Pont Report (Terrassa), Ribera de Los Molinos Report (Múrcia), Carmelo Teresiano Report (Madrid) i EPIS Report (Lleida). Els i les alumnes han participat amb preguntes molt interessants, que han permès aprofundir en la relació que tenen els joves i l’exclusió social

Els i les redactores escolars durant l’entrevista telemàtica amb Cáritas (Captura de pantalla)

Segons Cáritas, si bé el període de transició cap a l’edat adulta hauria de ser facilitada per l’entorn, en la realitat succeeix tot el contrari. De fet, molts joves entre els 16 i 30 anys conviuen amb molts obstacles a causa de circumstàncies com la inflació, el difícil accés a un habitatge, a una alimentació de qualitat, etc. 

L’organització indica que això s’afegeix a altres dificultats com són la pèrdua d’ocupació al món laboral i la problemàtica de salut mental, en augment de la pandèmia. I si ja és complicat ser jove en aquest entorn, més ho és per a les dones, ja que compten amb menys llocs de feina, i si en tenen, és en sectors més inestables i inferiors. Cáritas fa una crida als joves a participar en els programes de voluntariats, ja que poden aportar grans idees.

D’altra banda, la xerrada ha assenyalat la necessitat de reduir les diferències en la bretxa digital, pel fet que “més d’un terç d’habitatges a Espanya no tenen habilitats tecnològiques avançades”. Aquest fet va ser una problemàtica pels més joves durant la pandèmia, ja que no podien seguir el temari de classe o socialitzar entre ells, han explicat.

Tot i que els dispositius mòbils han pal·liat aquesta problemàtica, continua faltant un ordinador, una pantalla i un mínim de connexió a internet per tots els joves. Actualment existeixen alguns programes en diversos ajuntaments per poder remar tots cap a una mateixa direcció.

Finalment, la xerrada ha servit per entendre com l’aspecte de l’exclusió social queda dividit en 3 punts: en primer lloc, analitzar la situació actual, saber què passa en cada sector i àmbit; en segon punt, identificar els problemes i els errors; i finalment, saber com actuar.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -