Les Jornades de Portes Obertes són una via fonamental per fer una bona tria de centre
Febrer, març i abril són mesos clau per aquelles persones que cerquen centre educatiu en el que formar-se el curs vinent. A més de la cerca d’informació per internet i la visita a fires educatives, cal complementar el procés amb l’assistència a les Jornades de Portes Obertes que els centres educatius organitzen per tal de presentar la seva oferta als futurs estudiants.
Siguin en format presencial, virtual o híbrid, les Jornades de Portes Obertes són una excel·lent oportunitat per tal de conèixer de primera mà allò que el centre t’ofereix. Contrastar la informació recopilada prèviament – a internet o en les fires educatives -, conèixer el professorat, explorar les instal·lacions i serveis que t’ofereix el centre o resoldre dubtes sobre el procés d’accés o la preinscripció, són alguns dels avantatges que et proporcionen les Jornades de Portes Obertes.
És important assistir a les Jornades de Portes Obertes de tots els centres en els que t’estàs plantejant cursar estudis el curs vinent. Així podràs comparar els punts forts i febles de totes les opcions i fer una bona tria.
Per fer-ho, has de tenir en compte dos aspectes fonamentals. En primer lloc, les dates. A través de la web del centre i de les seves xarxes socials, podràs conèixer la data i hora de realització. Anota’t la informació i organitza’t el calendari. En segon lloc, és important saber si cal fer una inscripció prèvia.
Com aprofitar l’assistència a les Jornades de Portes Obertes dels centres educatius?
Per tal que les Jornades de Portes Obertes t’ajudin en la tria de centre, cal una preparació prèvia. Quina informació vols obtenir? Quins dubtes tens? És important elaborar un checklist d’aquestes qüestions i utilitzar-lo en totes les Jornades a les que assisteixis. D’aquesta forma, podràs comparar fàcilment quin dels centres és el que millor s’ajusta als teus interessos.
Et proposem alguns aspectes clau a tenir en compte. Alguns d’aquests elements els pots investigar prèviament i contrastar durant la teva visita i d’altres els pots aclarir un cop siguis allà.
- Ubicació física. De vegades, la ubicació del centre pot ser un condicionant a l’hora de triar. Serà important tenir en compte l’accessibilitat i les comunicacions mitjançant transport públic o privat o bé si és necessari contemplar l’allotjament.
- Titularitat. Saber si es tracta d’un centre públic o privat és un element important per fer la tria, no només pel que fa al preu dels estudis, sinó també en relació al procés d’accés, admissió, oferta de serveis, etc.
- Procés d’admissió. Conèixer quins són els requeriments per accedir, a nivell de titulació, nota o prova d’accés, entrevista personal, etc. és un aspecte fonamental.
- Titulacions i especialitzacions. Conèixer el conjunt de l’oferta formativa amb la que compta et pot ajudar a valorar no només els estudis que vols cursar sinó també l’especialització que podràs assolir en aquell centre.
- Instal·lacions. Cal que el centre disposi d’unes aules adients però també d’espais on puguis posar en pràctica els coneixements adquirits (laboratoris, espais de treball, …). Alguns centres també compten amb espais d’exposició en els que l’alumnat mostra els seus treballs, recerques, etc. Aquest element t’ajudarà a veure, d’una forma pràctica i real, quines competències i coneixements adquiriràs si optes per aquell centre.
- Pla d’estudis i tipus d’avaluació. Quines competències i continguts es contemplen en el pla d’estudis o quin és el tipus d’avaluació són elements clau per al procés de tria d’estudis i d’un centre.
- Pràctiques. Les pràctiques són una font d’aprenentatge en qualsevol tipus d’estudis. És important que coneguis les empreses amb què el centre té conveni i per tant, en les que podries realitzar les teves pràctiques.
- Programes d’estudis a l’estranger. Tant si curses formació professional com estudis universitaris, la mobilitat internacional pot ser un element interessant per a conèixer un altre país, aprendre o perfeccionar un idioma, descobrir d’altres cultures, adquirir noves habilitats, …
- Cost dels estudis. El cost dels estudis varia en funció de si el centre és de titularitat pública o privada, i també de tots els serveis que aquest ofereix.
- Beques i ajuts. Si el cost dels estudis significa una dificultat per accedir-hi, és important que coneguis les beques i ajudes del centre, l’administració o d’entitats privades a les quals pots optar.
- Horaris. És important que coneguis si la formació s’imparteix en horari diürn o tarda i, si aquest s’ajusta a la teva disponibilitat.
- Borsa de treball i inserció laboral. És interessant conèixer quina és l’oferta i la proposta d’empreses o institucions que el centre té per a una incorporació posterior al món laboral. Així mateix, conèixer el grau d’inserció laboral de les persones que es graduen en el centre pot ser un aspecte important a tenir en compte.
- Professorat. Cal que coneguis amb quins docents compta el centre i que investiguis sobre la seva experiència, tant a nivell laboral com a nivell acadèmic.
- Serveis complementaris. Aquests serveis poden ser molts i molt variats (biblioteca, borsa de treball, aula de treball, servei d’orientació, …) i poden facilitar la teva experiència acadèmica al centre.
- Altres aspectes com el nombre d’alumnes per classe o el prestigi o reconeixement del centre poden ser altres elements que vulguis tenir en compte alhora de tria el centre.
De tots aquests aspectes, decideix quins són importants per a tu a l’hora de seleccionar el centre en el que cursar els teus estudis. Compara què t’ofereix cada centre i tria aquell que millor s’ajusti a les teves necessitats i interessos.