22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Com utilitzen els bancs els nostres diners?

Algunes entitats bancàries usen els diners dels clients per finançar projectes en sectors controvertits, com els combustibles fòssils o l’armament

Quan ingressem diners en un banc , no es queda aquí. L’entitat financera inverteix aquests diners o els presta a altres empreses o persones que els sol·liciten, cobrant-los un interès . Aquestes inversions i préstecs permeten que els bancs puguin obtenir beneficis i siguin rendibles econòmicament.

En aquest sentit, val la pena preguntar-se: Quin tipus de projectes està finançant el meu banc? Estic dacord amb aquestes iniciatives? Com a ciutadans és important qüestionar què fan els bancs amb els nostres diners. El problema és que moltes d’aquestes entitats no són transparents amb les seves inversions , cosa que dificulta l’accés a aquesta informació.

Tot i la manca de transparència, diferents investigacions periodístiques han revelat que entitats bancàries de tot el món dediquen part dels seus diners a finançar sectors controvertits . Parlem d’ajuts directes al sector dels combustibles fòssils o la indústria armamentística, per exemple.

Escollir on dipositem els nostres estalvis té una sèrie d’implicacions, ja que amb aquests diners es poden estar finançant activitats que vagin en contra dels nostres valors . Per tenir capacitat de decisió sobre la destinació dels nostres estalvis, és important conèixer aquestes relacions entre el sector financer i altres sectors.

Finançament contra el clima

El món s’enfronta a una greu crisi climàtica . Cada any que passa, augmenta la quantitat i la intensitat de fenòmens meteorològics extrems , com ara onades de calor, huracans o inundacions. El 2015, amb l’objectiu de frenar les greus conseqüències del canvi climàtic es va signar l’ Acord de París : la idea era limitar l’escalfament global a 1,5 ºC.

En aquest context, multitud de companyies de diferents sectors van fer un pas endavant per actuar. Entre elles hi ha la Net-Zero Banking Alliance , una organització que reuneix els 126 bancs més importants del món , els quals s’han compromès a assolir les zero emissions el 2050 .

Després d’anunciar aquest compromís, moltes d’aquestes entitats bancàries van ser criticades per fer greenwashing , és a dir, per fer reivindicacions sostenibles amb l’objectiu de rentar la seva imatge , però sense portar aquests discursos a la pràctica. Així ho han demostrat diferents investigacions, que han revelat que molts d’aquests bancs continuen finançant el sector dels combustibles fòssils.

L’ informe Banking on Climate Chaos 2022 va revelar que en només sis anys els 60 bancs més grans del món han destinat 4,6 bilions de dòlars al sector dels combustibles fòssils. Aquest finançament permet mantenir a la superfície la indústria del carbó, el petroli i el gas, que són combustibles altament contaminants.

Entre els bancs analitzats hi ha tres entitats espanyoles: el Banc Santander (lloc 32 de l’informe) amb una inversió de 42.913 milions de dòlars en combustibles fòssils en els darrers sis anys, el BBVA (lloc 42) amb una inversió total de 26.273 milions de dòlars i Caixabank (lloc 56) amb una inversió de 5.741 milions.

Finançament d’armament

Un altre dels sectors més controvertits en què la banca tradicional inverteix els diners és l’armament. Ens referim a entitats financeres que ofereixen ajudes directes a través de crèdits i préstecs a la indústria armamentística , encarregada de fabricar tota mena d’armes que després són utilitzades en conflictes bèl·lics arreu del món.

L?informe Els bancs que inverteixen en armes del Centre Delàs d?Estudis per la Pau revela que les entitats financeres van dedicar 80.000 milions d?euros al finançament del sector armamentístic entre el 2011 i el 2015. Per part seva, els bancs, asseguradores i fons d’inversió espanyols van dedicar gairebé 5.900 milions d’euros al sector armamentístic en el mateix període.

Anys més tard, aquests ajuts directes es mantenen. BBVA i Banco Santander van ser els bancs espanyols que més finançament van destinar a les empreses d’armes subministradores dels principals exèrcits involucrats en la guerra del Iemen , amb 5.231 milions de dòlars entre el 2015 i el 2019, segons un altre informe .

L’organització sosté que tres de cada quatre armes utilitzades avui dia no existirien si no fos pel suport dels bancs i altres entitats bancàries a la indústria armamentística de tot el món.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -