21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

De Vinçon a Ikea: una exposició celebra la popularització del disseny

El Disseny Hub de Barcelona recupera els mobles i complements per la casa de les dues firmes a l'exposició '100 objectes d'Ikea que ens hagués agradat tenir a Vinçon'

El Disseny Hub Barcelona celebra aquest 2024 el desè aniversari amb una exposició sobre mobiliari i objectes de la llar de les firmes Vinçon i Ikea. La idea de l'exposició va ser de Fernando Amat, un dels antics propietaris de Vinçon, que va ser una reconeguda botiga de disseny a Barcelona que va tancar el 2015. La mostra proposa un joc de miralls entre dos mons molt diferents, però amb un objectiu comú: democratitzar el disseny per apropar-lo a la ciutadania. 

Vinçon i Ikea són dos referents del disseny de les darreres dècades i, tot i les moltes diferències, també tenen semblances. Les dues marques han donat molta importància a aspectes com la història, els fundadors, les xifres, la geografia, el logotip, la publicitat, les bosses, la promoció de la cultura o l'arquitectura de les botigues. Tot això, porta a una reflexió sobre com el bon disseny impacta a la vida quotidiana de les persones en la forma, la funció, la qualitat, la sostenibilitat, la funcionalitat i el preu.

A l'exposició s'hi poden veure 100 objectes d'Ikea que l'antic propietari de Vinçon hauria volgut tenir a la botiga si no hagués tancat. Entre els articles hi ha estris de cuina, un sofà, cadires i alguns rellotges. La mostra es podrà veure fins al pròxim 23 de febrer.

Una botiga emblemàtica a Barcelona

Vinçon va ser una botiga històrica barcelonina de disseny per a la llar que primer va funcionar al carrer de Rosselló i després al passeig de Gràcia. La firma la van crear l'any 1934 Hugo Vinçon i Enrique Levi i en un primer moment es va dir Regals Hugo Vinçon. Però va ser de la mà de la família Amat, que es va fer càrrec del negoci el 1957, que Vinçon es va convertir en un referent del disseny contemporani, amb més 40.000 articles en els 3.000 m² de l'establiment del passeig de Gràcia. Vinçon va acabar tancant el 1015 per l'alta competència del comerç electrònic, com van explicar els mateixos propietaris en un comunicat.

Dissenys contemporanis catalans que han traspassat fronteres

A Catalunya tenim mobles, articles i peces emblemàtiques que s'han convertit en icones del disseny a casa nostra per la seva bellesa i funcionalitat. Són objectes de disseny exclusius creats per arquitectes, artistes i dissenyadors catalans, que busquen una simplicitat formal, la funcionalitat i un llenguatge atemporal. 

Alguns dels creadors clau són Joan Brossa, Carme Pinós, Antoni Gaudí, Josep Maria Jujol, Javier Mariscal, Nani Marquina, Miguel Milá, Pilarín Bayés o Òscar Tusquets. Tots els seus objectes es fabriquen artesanalment en materials nobles i han esdevingut clàssics reconeguts del disseny d'autor i icones del disseny català més enllà de les nostres fronteres.

Aquestes són alguns dels dissenys més rellevants:

  • Penjador ONA. És un disseny original de 1990 de Montse Padrós i Carles Riart per Mobles 114. Té forma lineal de fusta, fent un joc formal entre l'ondulació i el pla inclinat. El seu valor ornamental, gairebé escultòric, el reconeixement professional i l'èxit comercial, l'han convertit en un objecte emblemàtic del disseny català.  
  • Butaca Catalana. És un disseny de Germán Rodríguez Arias, del 1942. Es tracta d'una cadira amb un caràcter marcadament mediterrani que destaca pel fet de ser construïda amb sis potes, un respatller alt i una inclinació reforçada per les potes posteriors, que li donen un caràcter actual i modern i més estabilitat. De seguida es va convertir en un objecte, de formes tan senzilles com càlides, admirat i desitjat per dissenyadors i artistes. Salvador Dalí en tenia diverses a la seva casa de Cadaqués.

  • Cendrer Copenhaguen. Va ser dissenyat per André Ricard l'any 1966. De línies sòbries i de disseny mínim i lliure d'ornaments, ha demostrat la bellesa de les coses útils, i ara, uns quants anys després, ha esdevingut un clàssic gairebé intemporal.  

  • Setrill antidegoteig Marquina. Dissenyat per Rafael Marquina el 1961. Una icona del disseny industrial català. Reinterpretant un objecte d'ús quotidià de tradició mediterrània, resol amb enginy i eficàcia el problema de degoteig, i demostra que el disseny fa evolucionar els objectes.  

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -