El consum massiu porta a la sobreexplotació de béns naturals i posa en risc el medi ambient i la salut de les persones
Imagina aquesta situació: entres a una botiga i veus una samarreta que t’encanta. Costa poc diners, així que te la compres sense pensar-ho. Però t’has preguntat què hi ha darrere d’aquesta samarreta?
Per començar, aquesta peça probablement està feta de cotó, un cultiu que necessita molta aigua. Per produir una sola samarreta, es fan servir més de 2.700 litres d’aigua, el mateix que una persona beuria en gairebé tres anys. Pensa ara en l’origen d’aquesta aigua. En molts casos, s’extreu de rius o llacs, sense tenir en compte situacions de sequera i, en molts casos, deixant a les comunitats locals amb menys accés a aquest recurs essencial.
Reflexiona també en el procés de fabricació de la samarreta. Molta de la roba que utilitzem en el nostre dia a dia es produeix en països llunyans, on les persones, fins i tot nens i adolescents, treballen en fàbriques on els paguen molt poc i en condicions terribles.
Quan aquesta samarreta ja no t’agradi, saps què passarà amb ella? Si la tires, probablement acabarà en un abocador o directament a l’oceà, on pot trigar dècades a descompondre’s, amb la qual cosa també tindrà un impacte en la contaminació del medi ambient.
El problema principal és que no es tracta únicament d’una samarreta. Moltes de les coses que consumim i utilitzem en el nostre dia a dia, des de la electricitat que necessites per tenir llum o fer funcionar l’ordinador, fins al menjar que cuines cada dia, segueix un procés de producció semblant, l’impacte del qual en la salut del nostre planeta i de les persones és més gran del que et penses.
Un model depredador que afecta a tothom
El principal model econòmic actual és el que es basa en una sobreexplotació dels béns naturals, la qual cosa està portant a superar tots els límits de la natura.
El model de producció il·limitat és un sistema que busca produir béns i serveis de manera contínua per generar més guanys, ignorant els límits dels recursos naturals i les conseqüències socials o ambientals. Es basa en l’extracció intensiva de recursos, el consumisme i la generació massiva de residus, la qual cosa provoca contaminació, esgotament de recursos i desigualtat social. Aquest model no respecta els límits del planeta ni les necessitats de les generacions futures.
És aquí, en aquest primer moment del model econòmic, on comença l’agressió als Drets Humans fonamentals.
Vivim atrapats en un consum que va més enllà del que és necessari, sense reflexionar sobre l’origen, la producció o la veritable necessitat dels productes que adquirim. Les grans ciutats agreugen aquest problema, en demandar enormes quantitats de recursos i energia, amb transport particular, grans centres comercials i sistemes poc sostenibles.
La major part d’aquesta energia depèn d’hidrocarburs, que no només contaminen, sinó que estan esgotant-se. En lloc de buscar solucions sostenibles, moltes empreses opten per tècniques com el fracking o la mineria, perpetuant un model insostenible.
Aquest sistema és injust. Les grans empreses obtenen enormes guanys, mentre que les comunitats més vulnerables perden aigua, terra, salut i fins i tot drets bàsics.
Un repte és transformar el sistema energètic i de consum de manera urgent i profunda. Però el més important és aconseguir un decreixement equilibrat i un repartiment just de la riquesa.
Què pots fer tu?
Encara que sembli un problema gegant, existeixen petites accions que pots fer per ser part de la solució. Per exemple, compra només el que realment necessites. Abans d’adquirir alguna cosa, pregunta’t: “De debò ho necessito?”. A més, investiga i dona suport a marques responsables que respectin els drets dels seus treballadors i cuidin el medi ambient.
Pots revisar quanta roba tens, identificar peces que no uses, analitzar-ne els materials i l’origen, i reflexionar sobre què fas amb les peces que ja no vols. D’aquesta manera, pots prendre consciència sobre els teus hàbits de consum.
També pots donar-li nova vida al que ja tens: reutilitza, dona o intercanvia roba en lloc de rebutjar-la. I no oblidis informar els altres. Compartir aquest tipus d’informació amb amics i familiars és una bona manera de conscienciar sobre la importància d’un consum conscient.
A un nivell més ampli, tampoc tot està perdut. Cada vegada més persones, empreses i governs estan adoptant energies netes, com la solar i la eòlica, en les seves activitats. Per exemple, els panells solars capten la llum del sol i la converteixen en electricitat sense generar contaminació; moltes escoles ja els estan utilitzant per estalviar energia. Per la seva banda, els molins de vent generen electricitat aprofitant l’aire, una font inesgotable.
Aquests avenços són part del que es coneix com a “transició energètica“, un esforç global que busca protegir el planeta i garantir que sempre tinguem accés a energia sostenible. Amb aquestes accions i canvis, estem fent passos importants cap a un futur més conscient i respectuós amb el medi ambient. Encara que és imprescindible transferir recursos dels més rics als països i comunitats que ja estan patint els greus impactes climàtics produïts pels nostres excessos.
Aquest article forma part de la Unitat Didàtica ‘Ecologia integral’, elaborada en col·laboració amb Cáritas.