8 abril 2025
spot_img
8 abril 2025

Barcelona construirà una gran plaça davant de la Sagrada Família per fer més amable l’entorn del temple

El projecte, que s’emmarca dins del Pla d’Acció de l’Espai de Gran Afluència (EGA) de la Sagrada Família, preveu millorar la convivència entre veïns i turistes, regulant els fluxos i recuperant zones per a l’activitat veïnal

Imagina que cada matí, en sortir de casa, et trobes amb centenars de persones fent fotos i observant fascinades un edifici espectacular. Això és el que viuen cada dia els veïns de la Sagrada Família, un dels monuments més visitats del món. Per fer que aquest espai sigui més còmode per a tothom, Barcelona ha decidit transformar un dels carrers més transitats de l’entorn del temple en una gran plaça.

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un nou projecte per transformar el tram del carrer Marina, comprès entre els carrers Mallorca i  Provença, en una gran plaça que millorarà la convivència entre veïns i turistes. L’objectiu és crear un espai versàtil que funcioni com una extensió de la plaça Gaudí, millorant l’organització de l’espai públic i facilitant la mobilitat a la zona. Amb un pressupost de 2,7 milions d’euros, les obres començaran aquest setembre i tindran una durada de vuit mesos i mig.

Gaudí i el Modernisme

Aquest nou projecte urbanístic s’inspira en la proposta de 1977 de l’arquitecte Nicolau Rubió i Tudurí per a la plaça de Gaudí, que plantejava connectar el carrer Marina amb la Sagrada Família. La nova plaça mantindrà la traça circular, proposada originalment, i unirà la plaça Gaudí i la façana del Naixement de la basílica, creant un gran espai versàtil.

Barcelona sempre ha estat una ciutat en constant transformació. Des de l’època medieval fins als grans projectes urbanístics del segle XXI, l’arquitectura ha jugat un paper clau en la seva identitat. Un dels màxims representants d’aquest llegat és Antoni Gaudí (1852-1926), un dels arquitectes més emblemàtics del modernisme català, va deixar un llegat artístic impressionant.

Les seves obres es caracteritzen per formes orgàniques inspirades en la natura, un ús innovador dels materials i una gran creativitat estructural. La Sagrada Família, la seva obra mestra inacabada, és avui un dels monuments més visitats del món i un símbol de Barcelona. El modernisme, moviment artístic i arquitectònic que va néixer a finals del segle XIX i principis del XX, ha deixat una empremta única a la ciutat, amb edificis com la Casa BatllóLa Pedrera o el Palau de la Música Catalana, convertint Barcelona en un museu modernista a l’aire lliure, on l’art i la funcionalitat conviuen en perfecta harmonia.

Com ens afecta aquesta notícia?

Viure prop d’un dels monuments més visitats del món pot ser fascinant, però també pot comportar certs problemes. Per a molts veïns de la Sagrada Família, la convivència diària amb les aglomeracions de turistes pot generar problemes de mobilitatsoroll i saturació de l’espai.

Això, tot i que el turisme és una font econòmica essencial per a Barcelona, també fa necessària una millor gestió per evitar els efectes negatius sobre la qualitat de vida dels residents.

És per això que és clau gestionar-lo bé per trobar un equilibri entre l’acollida dels visitants i el benestar dels residents. Aquesta nova plaça no només pretén ordenar millor l’espai, sinó també recuperar zones per als veïns, afavorint un ús més equitatiu de l’espai públic.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -