Cultura / Música / Notícia patrocinada

La música en català que triomfa entre els joves

Els artistes i grups connecten amb les noves generacions gràcies a la frescor dels seus sons i l’ús estratègic de les xarxes socials

Xavier Coca i Oriol de Ramon vestits amb tons blaus i roses en un balcó d'un edifici
"Cafè pels més cafeteros" és el títol del nou àlbum dels mataronins Xavier Coca i Oriol de Ramon/The Tyets

Ja fa uns anys que una nova generació d’artistes ha revolucionat el panorama musical en català. Els joves ja no necessiten buscar lletres en castellà o anglès per gaudir dels ritmes que més els agraden. Estrelles com Mushkaa, The Tyets o Julieta, entre moltes altres, han aconseguit connectar amb l’audiència jove i rellevar noms consolidats com Els Catarres, Txarango o Oques Grasses.

Els nous referents musicals barregen reggaeton, trap i electrònica sense complexos, oferint propostes fresques, diferenciades i amb caràcter. La clau per triomfar es troba en l’autenticitat i en la capacitat de viralitzar els seus continguts a través de les plataformes digitals. Perquè sí, el boca-orella, la ràdio i els festivals continuen funcionant, però les xarxes socials s’han tornat imprescindibles per a la difusió musical.

Setmanes abans de llançar un nou tema, els artistes pengen petits fragments a Instagram o TikTok —les xarxes preferides dels joves— per generar expectació. A més, sovint acompanyen aquests fragments amb un ball per convertir-lo en tendència i, fins i tot, per revelar petits detalls de com serà la posada en escena o el videoclip. Els artistes ja no només canten, sinó que creen una comunitat digital amb la qual interactuen constantment.

Els artistes que més ho estan petant

La llista de talent és extensa, però noms com The Tyets, Mushkaa, Julieta, Figa Flawas, 31 FAM o Maria Jaume encapçalen aquesta revolució. Tots ells aposten per estils diversos —del reggaeton al pop, passant pel trap, l’EDM o l’indie— sense renunciar a la llengua.

Després d’Èpic Solete, els mataronins han tornat a l’escena amb Cafè per als més cafeteros, una proposta que hereta els ritmes llatins, però que hi afegeix més electrònica per petar-ho a les festes d’estiu. La germana de la Bad Gyal, també del Maresme, ha estrenat recentment Nova Bossa, on trobem una col·laboració amb el mític Guillem Gisbert, l’exvocalista de Manel. Un altre referent, és clar, però que triomfa més entre la generació jove-adulta.

Omplen també les sales de concerts Figa Flawas i Julieta, que, per cert, està a punt de llançar el seu nou disc, 23. En aquest context de ritmes urbans, cal destacar el creixement de Fades, que han arrasat gràcies a la seva col·laboració amb Maria Jaume, Mon cherie go home. Altres veus que cal tenir en compte són els sabadellencs 31 FAM i Flashy Ice Cream, així com Maria Hein i Sofia Coll.

També formen part d’aquesta onada artistes com Ven’nus, que explora un univers més íntim, o la girlband Al·lèrgiques al Pol·len, que aposta per un pop feminista i rebel. Sexenni, des de Lleida, ha anat guanyant presència amb el seu pop festiu i humorístic.

Una comunitat cada vegada més sòlida

Les lletres actuals parlen de festa, amor, desamor, estiu, amistat i, fins i tot, d’explotació turística, sempre des d’una mirada propera i moderna. Les col·laboracions entre artistes han estat indispensables per fer créixer la indústria musical en català. Uns donen visibilitat als altres i, a poc a poc, es va consolidant una comunitat artística cada vegada més potent.

En definitiva, aquest fenomen va molt més enllà de la música: inspira nous creadors i fa que molts joves es replantegin la seva relació amb la llengua. La música en català no triomfa per casualitat. Ho fa perquè és divertida, perquè fa ballar els joves fins a la matinada i connecta amb la seva quotidianitat. I potser, aquí, precisament, es troba el secret del seu gran èxit.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)