Jugar en català és cada cop més fàcil
Des de clàssics com l’Scrabble fins a apps lingüístiques: l’oferta de jocs en català creix i es consolida com a eina per fomentar l’ús de la llengua en l’oci digital i analògic
Resoldre assassinats, jugar a cartes, matar monstres i endevinar pel·lícules en català és possible i a l’abast de tothom. En un món on l’anglès domina l’oci, la llengua catalana també reclama el seu espai, perquè els videojocs i els jocs de taula són eines fantàstiques per potenciar el seu ús i normalitzar-la fora de les aules i de l’entorn familiar.
La presència de la nostra llengua en aquest sector encara és desigual. Sovint, videojocs internacionals o jocs de taula populars no tenen versió en català, fet que limita l’experiència. No obstant això, el futur és esperançador: hi ha interès per part del públic i s’han creat iniciatives que volen reforçar aquest àmbit, tant des del sector públic com privat.
Quins jocs tenim ara mateix?
Si comencem pels jocs de taula més coneguts, en català podem jugar a títols d’estratègia com Catan o Carcassonne, però també a propostes més informals i socials com Party & Co o Dixit. Altres noms destacats dins del gènere de misteri i deducció són Sherlock ―amb múltiples casos per resoldre―, Els llibres prohibits (un escape room ambientat en una biblioteca) o Deductio, que combina lògica i intuïció.
Trobem un bon llistat d’aquestes propostes a Totjoc, el programa que promou el joc i la joguina en català del Consorci per a la Normalització Lingüística. Aquesta plataforma s’ha convertit en un referent per trobar novetats.
Per aprendre noves paraules o presumir d’un lèxic ric, hi ha un ampli ventall de jocs que qualsevol fanàtic de la llengua catalana no es pot perdre. Des del Formarparaules ―el clàssic joc de mots encreuats, equivalent a l’Scrabble―, passant pel Juntaraules o el Lletra a Lletra, fins al Parauleja, tots fomenten habilitats lingüístiques com la rapidesa mental, la capacitat de combinar lletres i el domini ortogràfic.
En l’àmbit digital, el Paraulògic és l’estrella indiscutible. És un passatemps inspirat en el Wordle, però 100% en català i amb un èxit transversal entre totes les edats. Pel que fa als videojocs, la Generalitat de Catalunya ha creat el directori VDJOC, que recull tots els títols disponibles en català, classificats en diverses categories. N’hi ha d’estratègia, d’esports, de terror… de tota mena i per a una desena de consoles i plataformes.
Com podem impulsar el joc en català?
El primer pas per impulsar els jocs en català és fer saber que hi ha demanda, és a dir, consumint-los. Si les empreses que els fabriquen i programen veuen que hi ha un públic actiu que vol jugar en català, no tardaran a invertir-hi més recursos i a presentar noves propostes. Actualment, hi ha gairebé una trentena de companyies que creen jocs en català, entre elles fabricants de prestigi com Devir, GDM Games o Londji.
Les institucions també juguen un rol destacat en aquest procés. Programes d’ajudes a la creació, premis per incentivar la traducció de jocs i el suport a festivals en català poden generar un ecosistema més ric i diversificat. Ja existeixen iniciatives destacades com l’Associació Catalana de Jocs de Taula o la Federació Internacional de Scrabble en Català, que organitza tornejos, activitats escolars i espais de trobada per a aficionats d’arreu.
Finalment, les escoles i les entitats juvenils també haurien de ser una punta de llança en aquest sentit. Incorporar els jocs com a eina educativa i de cohesió pot tenir un gran impacte en la normalització del català entre els més joves. A més, aquests espais permeten treballar valors com el treball en equip, la creativitat i la comunicació.