ODS / En Context

Com funciona la xarxa elèctrica?

T’expliquem com es genera i distribueix l’electricitat des de les centrals elèctriques fins a casa nostra, escoles i hospitals

La xarxa elèctrica transporta l’electricitat des de les centrals fins als consumidors (Pxhere)
La xarxa elèctrica transporta l’electricitat des de les centrals fins als consumidors (Pxhere)

Què és l’electricitat?

L’electricitat és una font d’energia imprescindible al nostre dia a dia. La utilitzem per tenir llum a casa, engegar electrodomèstics (frigorífic, forn, microones, rentavaixelles…), encendre l’aire condicionat i carregar els nostres telèfons mòbils. Transports com el tren, el tramvia o el metro també necessiten electricitat per funcionar, igual que les indústries que utilitzen màquines i aparells elèctrics.

Com es genera?

L’electricitat es pot generar de diverses maneres. Hi ha fonts d’energia renovables, que provenen de fonts naturals. Aquestes es renoven de manera contínua, no s’esgoten fàcilment i són menys contaminants. Algunes de les més destacades són:

  • Energia solar. Prové del sol i pot generar electricitat amb panells solars.
  • Energia eòlica. Prové del vent i pot generar electricitat a través de turbines.
  • Energia hidroelèctrica. Prové de l’aigua i el moviment. 
  • Energia geotèrmica. Prové de la calor que hi ha sota la superfície de la Terra. 

D’altra banda, hi ha les fonts no renovables, que poden esgotar-se perquè depenen de recursos limitats i són molt contaminants per a la Terra. 

  • Combustibles fòssils, com el petroli, el carbó i el gas natural. S’extreuen de la Terra i es cremen per generar electricitat. La crema de combustibles fòssils genera gasos contaminants per al planeta. 
  • Energia nuclear. Prové de l’energia alliberada al nucli dels àtoms en ser dividits. Tot i que no produeix gasos contaminants, el combustible nuclear genera residus radioactius.

Què és la xarxa elèctrica?

La xarxa elèctrica és el sistema que connecta les centrals elèctriques (on es genera l’electricitat) amb els consumidors finals: llars, escoles, hospitals, empreses… Aquesta xarxa està formada per una sèrie de cables, torres d’alta tensió i transformadors que permeten transportar l’electricitat des del lloc de generació fins a la destinació final.

Si en algun moment d’aquesta connexió hi ha alguna errada, es pot produir una apagada o interrupció del subministrament elèctric.

Com funciona aquesta xarxa?

Red Eléctrica de España és l’empresa responsable del sistema elèctric espanyol i està operativa cada dia de l’any, les 24 hores del dia.  Com que l’energia elèctrica no es pot emmagatzemar en grans quantitats, el sistema ha de generar electricitat a cada moment amb la quantitat precisa que es necessita. 

Per això, la xarxa elèctrica ha de preveure quina quantitat d’energia necessitarà tot el país. Com ho fa? Accedint a una gran quantitat de dades. Es tenen en compte les previsions meteorològiques, els dies que hi ha partits de futbol a grans estadis, les festes patronals, les vagues en indústries… 

Depenent de la demanda que s’espera, la xarxa elèctrica produirà una quantitat d’electricitat o una altra. Aquest equilibri entre oferta i demanda és important per dues raons: primer, perquè un desequilibri pot generar apagades o caigudes al sistema; segon, perquè l’objectiu és ser eficient i no desaprofitar energia

El sistema elèctric està interconnectat?

Sí, el sistema elèctric espanyol està interconnectat amb els sistemes més propers: el portuguès, l’europeu a través de la frontera amb França, i el del nord d’Àfrica a través de l’estret de Gibraltar. Alhora, el sistema elèctric europeu està connectat amb el dels països nòrdics i amb les Illes Britàniques.

La interconnexió és important perquè permet garantir el subministrament elèctric en un territori determinat quan un sistema en concret no pot generar prou energia per cobrir la demanda. Com més interconnectats estiguin els sistemes, millor seguretat i qualitat tindrà el servei. 

Quin impacte té el canvi climàtic?

Els esdeveniments meteorològics extrems com onades de calor, tempestes, inundacions, huracans, sequeres o incendis estan tornant-se cada vegada més freqüents, intensos i impredictibles a causa de l’escalfament global i el canvi climàtic. Aquesta situació també pot tenir conseqüències a la xarxa elèctrica

Per exemple, els incendis o huracans poden fer malbé infraestructures elèctriques, provocant interrupcions en el subministrament. Per la seva banda, la sequera pot reduir la quantitat d’aigua disponible als embassaments i rius que s’utilitzen per generar electricitat a les centrals hidroelèctriques

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)