Pel·lícules i sèries on una apagada general ho canvia tot
Et recomanem una llista d’obres audiovisuals que han mostrat les conseqüències d’una crisi energètica global
Espanya i Portugal van quedar a les fosques durant unes hores. És una situació que havíem vist abans en pel·lícules i sèries sobre apagades en diferents contextos i gèneres. Algunes se centren en el drama humà i la supervivència, mentre que d’altres mostren el caos social o l’impacte de la manca de recursos bàsics. Et proposem una selecció de títols recomanats que t’ajudaran a reflexionar sobre l’apagada general i les seves conseqüències.
Apagón (2021) – Alemanya
Dues sèries recents amb el mateix títol s’han plantejat la possibilitat d’una apagada massiva. Una d’elles és una producció alemanya, dirigida per Dominik Graf, que mostra les conseqüències d’una apagada global a tota Europa que causa una crisi energètica global, on les xarxes elèctriques cauen i els sistemes de control del subministrament energètic deixen de funcionar, desatant un caos social sense precedents. La trama segueix diversos personatges mentre lluiten per sobreviure en un món sense electricitat. A través del seu retrat de la crisi, la sèrie mostra com la manca d’electricitat pot desfermar el caos a la societat.
Apagón (2022) – Espanya
La segona sèrie sobre apagades és una producció espanyola dirigida per Rodrigo Sorogoyen. En aquest cas, és una tempesta solar massiva la que deixa tota Espanya sense electricitat ni comunicacions, cosa que provoca un caos monumental. Cada capítol segueix diferents personatges mentre intenten adaptar-se a la nova realitat. Aquests personatges han d’enfrontar-se a problemes com la manca de recursos, la inseguretat i les tensions socials. La sèrie ens convida a reflexionar sobre la nostra dependència de la tecnologia i com el col·lapse dels sistemes pot canviar la vida quotidiana de manera irreversible.
El colapso (2019)
En aquesta minisèrie francesa, una fallada massiva en els sistemes de subministrament provoca el col·lapse dels serveis bàsics com electricitat, aigua i aliments, sumint la societat en el caos. Aquest fenomen, conegut com a col·lapse sistèmic, té lloc quan els elements clau d’una societat deixen de funcionar. La sèrie posa èmfasi en les desigualtats socials i la desesperació de les persones en aquest context. Igual que en la sèrie de Rodrigo Sorogoyen, cada episodi, filmat en pla seqüència, segueix un grup diferent de personatges.
Dejar el mundo atrás (2023)
En aquesta pel·lícula, dirigida per Sam Esmail i produïda per Barack Obama, una família es queda atrapada durant una apagada massiu, sense saber què passa fora de casa seva. Aquesta situació reflecteix una crisi energètica, que es dóna quan la demanda d’electricitat supera la capacitat del sistema, però també mostra com la situació provoca una crisi existencial. Els personatges han de fer front a la por, la incertesa i l’aïllament, mentre lluiten per sobreviure en un món sense certeses.
El Eternauta (2025)
Basada en l’icònic còmic argentí d’Héctor Germán Oesterheld, El Eternauta presenta un grup de supervivents que lluiten per les seves vides a Buenos Aires després d’una nevada mortal que provoca una apagada global. La història es converteix en un relat de resistència, on els personatges han d’enfrontar-se a una invasió alienígena mentre sobreviuen en un entorn devastat. Tot i que és més coneguda pel seu contingut de ciència ficció, la sèrie també parla d’amistat i resistència col·lectiva davant d’allò desconegut.
La carretera (2009)
Adaptada de la novel·la guanyadora del premi Pulitzer de Cormac McCarthy, La carretera segueix un pare i el seu fill en la seva lluita per sobreviure en un món post-apocalíptic on l’electricitat ha desaparegut i la vida pràcticament s’ha extingit. En aquest paisatge devastat, la pel·lícula retrata els efectes psicològics del col·lapse de la civilització. La resiliència, que és la capacitat d’adaptar-se i seguir endavant davant les pitjors circumstàncies, és clau en aquesta història. El pare i el fill han de mantenir l’esperança i lluitar per la seva dignitat en un món deshumanitzat.
El efecto dominó (1996)
Què passa quan tot s’apaga de sobte? És el que respon la pel·lícula de David Koepp, on una apagada massiva al sud de Califòrnia desencadena una crisi energètica, on la manca d’electricitat provoca fallades en sistemes vitals i caos social. Aquest fenomen, com en el joc de dominó, provoca una reacció en cadena que posa a prova la civilització. La pel·lícula segueix una parella atrapada en el caos mentre l’apagada ho afecta tot, des del transport fins a les comunicacions.
Apagón en Nueva York (1978)
Basada en els disturbis i el saqueig que van tenir lloc a Nova York durant l’apagada real de 1977, Apagón en Nueva York mostra com la foscor de la ciutat va generar un gran caos, amb violència i robatoris generalitzats. La pel·lícula reflecteix com la manca d’electricitat en una ciutat tan densa pot portar a la pèrdua de l’ordre públic, mostrant el costat més fosc de la humanitat quan els sistemes de control social es desintegren. Tot i que està centrada en els disturbis de la ciutat, la foscor és un personatge més en la història.
Summer of Sam (1999)
També ambientada a l’estiu de 1977, en aquesta pel·lícula la ciutat de Nova York està aterrida per un assassí en sèrie conegut com “El fill de Sam”, mentre una apagada massiva afegeix més tensió i paranoia a la ciutat. Summer of Sam explica com una situació com l’apagada pot convertir-se en un catalitzador per a la por col·lectiva i provocar que esclatin les tensions socials i personals dels personatges. La pel·lícula barreja el crim real amb els efectes d’una apagada per mostrar com el caos pot desbordar ràpidament una ciutat ja vulnerable.