Societat / ODS / RED

Quina és l’oferta cultural i d’oci al barri del Carmel?

Escrivim un reportatge sobre el nostre barri, fixant-nos en quins centres ofereixen diferents tipus de serveis per als veïns del Carmel

Rodaina Douali, Yazmin Cornejo, Mikaela Olivera, Mariam Azzouz, Saioa Espinal i Noa Díaz
Centre educatiu: Institut Escola Mirades

Al barri del Carmel, a Barcelona, hi ha una xarxa d’equipaments públics que contribueixen activament a la vida comunitària. La Biblioteca del Carmel, el Centre Cívic, Boca Nord i La Barraca són alguns dels espais que ofereixen activitats gratuïtes o subvencionades per a joves, adults i famílies. Tallers de manualitats, cursos de cuina, formacions en administració o comerç i activitats específiques per edats són algunes de les propostes que s’hi poden trobar al llarg de l’any. Tot i això, alguns veïns i usuaris consideren que caldria ajustar millor aquesta oferta a les necessitats reals del barri.

Amb l’objectiu d’entendre millor com funcionen aquests espais i quin impacte tenen al Carmel, hem parlat amb treballadors i usuaris dels serveis. Això ens ha ajudat a tenir una mirada més completa i realista, ja que les experiències són molt diverses segons el perfil i les vivències de cada persona. Els professionals ens han compartit el seu punt de vista des del vessant tècnic i institucional, mentre que els usuaris han aportat una perspectiva més directa i vivencial, que també representa moltes altres persones del barri.

Veus de la Barraca: Històries d’esforç i aprenentatge

Un dels primers llocs que hem visitat és La Barraca, un espai juvenil que acull activitats formatives i culturals per a diferents edats. En arribar, la recepcionista ens ha atès molt amablement i ens ha explicat amb detall les activitats que s’hi duen a terme, així com altres centres del barri on havia treballat o participat.

També hem pogut parlar amb alguns alumnes del programa de formació i inserció (PFI). Una noia ens ha mencionat un altre centre, tot i que ella no hi havia participat mai. En canvi, un altre jove ens ha explicat com funcionava el PFI a La Barraca i quines activitats feien, com tallers i formacions en grup. Tot i que no coneixia altres espais, la seva experiència a La Barraca li estava resultant útil i enriquidora.

Finalment, hem entrevistat una dona gran que també coneixia alguns centres del barri, però que no va saber precisar les activitats que s’hi feien. Tot i això, la seva presència mostrava que, tot i ser un espai juvenil, La Barraca pot atraure perfils molt diversos.

Un espai jove: el Bocanord

Un altre equipament que hem visitat ha estat el Bocanord, un espai jove molt actiu que ofereix activitats diverses i serveis de suport als joves del barri. Allà, un dels treballadors ens ha explicat com funcionen i a qui s’adrecen aquestes activitats.

Segons ens ha dit, Bocanord és un espai pensat per a joves d’entre 12 i 35 anys, encara que dins d’aquest ampli ventall d’edats hi ha activitats adaptades segons els trams: “Hi ha tallers només per a joves de 12 a 18 anys i d’altres per a persones de 18 a 35”. Això ajuda a evitar que es barregin franges molt diferents, cosa que podria dificultar la participació.

També ens ha explicat que les activitats es financen a través de licitacions públiques. Les empreses o entitats que volen gestionar l’espai presenten una proposta amb un pressupost i un pla d’activitats, i l’Ajuntament escull la que considera més adequada segons criteris com la varietat o la qualitat de les activitats.

Pel que fa al suport institucional, el treballador ha remarcat que “el pressupost que dona l’Ajuntament ja és el suport institucional”. També ha assenyalat que moltes activitats es fan en col·laboració amb entitats externes, com associacions que ofereixen assessorament psicològic, acadèmic o tallers específics sobre sexualitat o autodefensa per a dones.

Quan li hem preguntat si creia que l’oferta cultural al barri era suficient, va ser sincer: “Més que si ho és o no, crec que caldria mirar millor quines són les inquietuds reals del barri per adaptar-hi l’oferta cultural”. Ha insistit que cal escoltar més les veïnes i veïns per fer una oferta cultural que realment respongui a les seves necessitats.

Finalment, li hem plantejat una pregunta més personal: si pogués fer-li una pregunta a l’alcalde de Barcelona, què li preguntaria? Després d’un moment de reflexió, ens va respondre que no li preguntaria, sinó que li diria directament que “el problema és que l’Ajuntament no té prou capacitat de decisió”.

Aquest article ha estat elaborat per estudiants d’ESO que formen part del projecte Junior Report RED (Revista Escolar Digital). Més de 100 centres educatius de tot Catalunya i Espanya ja formen part d’aquesta xarxa i editen la seva pròpia revista escolar digital. Pots obtenir més informació sobre el projecte aquí.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)