23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Història dels Jocs d’Hivern

Les Olimpíades d’Hivern es van crear perquè els esports de neu i gel també tinguessin categoria olímpica

Els Jocs Olímpics moderns es van crear per reviure els jocs olímpics de l’antiguitat, quan les ciutats-estat de l’Antiga Grècia competien entre si a la ciutat d’Olímpia (d’aquí el nom).

En unes olimpíades, els equips estan formats per atletes d’un mateix país que competeixen en diferents disciplines esportives. L’objectiu dels jocs moderns era crear una competició que unís a tots els països del món.

https://www.instagram.com/p/BS54erCD0cb/

Els primers Jocs Olímpics (JJOO) es van celebrar a Atenes, la capital de Grècia, durant l’estiu de 1896. Igual que els jocs de l’antiguitat, les següents edicions es van celebrar cada quatre anys: Atenes 1896, París 1900, Sant Luis 1904, Londres 1908, Estocolm 1912, Berlín 1916, Anvers 1920…

Pels JJOO de París 1924, es va fer molt evident el problema de celebrar els jocs a l’estiu: els esports que es jugaven en el gel o en la neu no podien disputar-se.

Així va sorgir la idea de celebrar una “Setmana Internacional d’Esports d’Hivern”, que es va celebrar a principis de 1924 a la localitat francesa de Chamonix, prop dels Alps.

Llavors els atletes i membres del Comitè Olímpic Internacional (COI) encara no ho sabien, però estaven assistint als primers Jocs Olímpics d’Hivern.

La Història entra en joc

Els Jocs Olímpics d’Hivern també van patir les conseqüències dels grans esdeveniments del segle XX.

Les olimpíades d’hivern de 1936 es van celebrar a la ciutat alemanya de Garmisch-Partenkirchen. Aleshores, Alemanya presenciava l’auge del nazisme. El COI va haver de cridar l’atenció al règim d’Adolf Hitler perquè retirés pancartes antisemites i perquè no fes propaganda durant els Jocs.

Adolf Hitler va intentar utilitzar les Olimpíades d’Hivern de 1936 per fer propaganda del règim nazi. (Wikipedia)

Uns anys més tard, els Jocs d’Hivern van haver de ser suspesos per la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

En acabar el conflicte, Alemanya va quedar dividida en dues parts: l’Alemanya Oriental, aliada amb el govern comunista de la Unió Soviètica (URSS), i l’Alemanya Occidental, sota la influencia capitalista d’Estats Units.

Alguns governs occidentals no admetien a atletes de l’Alemanya Oriental a les seves competicions, però el Comitè Olímpic Internacional va decidir que qualsevol país que volgués organitzar uns JJOO havia de comprometre’s a acceptar atletes alemanys de tots dos bàndols.

Dels esquís de fusta als esquiadors amb coixí de seguretat

Després de gairebé cent anys d’història, la competició ha experimentat molts canvis en la seva organització.

Alguns esports s’han mantingut al llarg de les 23 edicions, com el patinatge de velocitat, els salts d’esquí o el curling, una de les disciplines més curioses dels Jocs d’Hivern que té milions de seguidors als països nòrdics.

No obstant això, també han aparegut noves modalitats esportives com ‘snowboard’, l’esquí amb acrobàcies o el trineu ‘luge’, on l’esportista llisca per un tobogan de gel i aconsegueix velocitats de fins a 140 km/h.

Els avanços tecnològics i l’aparició de nous materials també han transformat la manera de competir. Dels esquís fets de fusta i subjectats amb tires de cuir hem passat a taules fetes amb un disseny aerodinàmic i fabricades amb fibra de carboni.

https://www.instagram.com/p/BUy8IC7lcjd/

Pels Jocs de PyeongChang 2018, l’empresa tecnològica Samsung ha desenvolupat uns vestits intel·ligents que recopilen dades sobre la velocitat i la posició dels patinadors sobre gel i així millorar el seu rendiment.

I la marca de roba per a motoristes D-Air ha creat unes granotes amb coixí de seguretat incorporat, per protegir als esquiadors en els seus descensos.

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -