Els alumnes del Col·legi Monalco aprenen com funcionen els mitjans de comunicació
Quanta informació ens arriba en un sol dia? Per aprendre a interpretar-la, entendre què passa al nostre voltant i formar-nos una opinió pròpia, és important conèixer el funcionament dels mitjans de comunicació.
I precisament això és el que van fer els alumnes de 3º d’ESO del Col·legi Monalco d’Igualada, que a través dels Tallers d’Actualitat de Junior Report van descobrir els conceptes clau del periodisme.
Els alumnes de @colmonalco són avui periodistes i les classes, redaccions. Així, despertem l'esperit crític i l'interès dels joves pel món que els envolta. Són bons reporters? Aviat en veurem els resultats! @LaVanguardia @texthelp @FTrams pic.twitter.com/j8gWEWVaAG
— Junior Report (@JuniorReport_) February 8, 2018
Començar per la base
Els estudiants van començar el taller analitzant la funció de la premsa escrita. Quin és el seu objectiu? Quin tipus d’informació ofereixen els diaris? Qui hi ha darrere d’un mitjà de comunicació?
A partir de l’anàlisi de diaris d’actualitat, els estudiants van reflexionar sobre aquestes qüestions i van anar trobant les respostes.
Els mitjans de comunicació tenen una gran influència en l’opinió pública, defensant o criticant determinades idees o polítiques. Per això és important conèixer les relacions entre els grups mediàtics i les forces polítiques i, en conseqüència, els interessos que puguin tenir.
Ser periodista per un dia
Després d’aprendre com es seleccionen les notícies més rellevants, va arribar l’hora de la veritat: els joves havien de buscar cinc notícies relacionades amb el seu institut.
Alguns passejaven pel centre, uns altres entraven a les altres classes per entrevistar a professors… Un alumne lesionat es va quedar avançant feina a la redacció: No hi havia temps per perdre!
Per la seva banda, els reporters i alhora community managers de la classe informaven de tots els progressos a través de l’Instagram de Junior Report
Tenim les notícies… I ara?
Una vegada aconseguides les notícies, és hora de maquetar la portada dels diaris: escollir les tres notícies més rellevants, el nom del diari, decidir la seva imatge… Els consells de redacció acostumen a tenir molta feina i poc temps!
Els estudiants van presentar els seus projectes a la resta de companys i van argumentar les decisions preses per triar les notícies de portada.
Les portes obertes de l’escola i el Carnestoltes van ser els temes més recurrents, però alguns diaris es van desmarcar de la resta. El diari El Alumnado, per exemple, va acabar per convertint-se en un mitjà que donava veu als alumnes del centre.
Després d'un dia d'intens treball periodístic, aquestes són les portades que ens proposen els alumnes del @colmonalco. Bona feina! @LaVanguardia @texthelp@FTrams #Actualitatalaula #tallersdeperiodisme pic.twitter.com/Y5rgfqpgNa
— Junior Report (@JuniorReport_) February 9, 2018
Per acabar, els estudiants van realitzar un petit exercici de simulació periodística. Els alumnes, convertits en periodistes, havien d’informar-se sobre un accident de trànsit i descobrir la veritat sobre l’esdeveniment… Quelcom que no sempre és feina fàcil.
Sens dubte, els estudiants del Monalco fvan demostrar tenir fusta de periodista. Segur que més d’un ha trobat el seu voació!
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English