Els personatges fantàstics que el director mexicà somiava des de nen han protagonitzat moltes de les seves pel·lícules
Cada nen té els seus monstres particulars. Éssers fantàstics que els espanten a la nit i, a mesura que creixen, la maduresa arriba i els guarden a l’armari.
Però va haver-hi un nen que va fer un pacte amb els monstres de la seva habitació i després els va convertir en inspiració per a les seves pel·lícules.
Aquest nen, que ara ja és un adult, és el director mexicà Guillermo del Toro. Ell és el creador de pel·lícules fantàstiques com El Laberinto del fauno i La forma del agua, que aquest any va guanyar el Globus d’Or a millor pel·lícula i està nominada a la mateixa categoria als premis Oscar.
“Vaig fer un tracte amb els monstres de la meva habitació perquè em deixessin anar al lavabo”, feia broma una vegada. Aquestes criatures fantàstiques, sorgides de la seva gran imaginació, l’han acompanyat tota la vida.
El discurso de Guillermo del Toro en los #GoldenGlobes, ilustrado
✨💀👹👻🤖👽✨ pic.twitter.com/LcqSZlUuYk— pictoline (@pictoline) January 8, 2018
De Guadalajara a Hollywood
Guillermo del Toro va néixer a la ciutat mexicana de Guadalajara. A l’institut va descobrir una de les seves assignatures preferides: la biologia. L’interessava moltíssim conèixer el cos dels animals i l’enorme diversitat de formes que poden adoptar, cosa que es reflecteix en les criatures fantàstiques de les seves pel·lícules.
Als 14 anys va aconseguir la primera feina: es va oferir com a voluntari en una clínica mental. Guillermo s’interessava per les persones poc comunes que guardaven tot un món al seu interior… una mica com ell mateix.
En acabar la secundària va decidir estudiar una carrera amb la qual pogués experimentar en diversos rols com direcció, guió, producció, maquillatge… disciplines que li servirien per als seus futurs projectes.
Posteriorment va entrar a treballar a La hora marcada, una sèrie de televisió que retransmetia històries de terror, fantasia i ciència-ficció. Allà va conèixer tres joves que es convertirien en els seus companys de professió: “el Chivo” (Alejandro Lubezki), “el Negro” (Alejandro Iñárritu) i Alfonso Cuarón.
Tots quatre van decidir fer el salt a Hollywood per provar sort a la meca del cinema. I no els va anar gens malament: Lubezki ha escrit i dirigit nombrosos curts i documentals, Cuarón va guanyar l’Oscar a millor director per Gravity (2014) i Alejandro Iñárritu en va aconseguir dos per Birdman (2015) i El Renacido (2016).
Amistad ¡de Óscar! Los proyectos de Alejandro G. Iñárritu, @RealGDT y @alfonsocuaron que han sido nominados a estatuillas doradas https://t.co/U2IkVbLVj2 🔓 pic.twitter.com/4F0ec90E97
— Reforma Gente! (@reformagente) February 27, 2018
La fantasia omple la gran pantalla
En Guillermo es va decantar pel cinema de gènere fantàstic. Va prendre els seus monstres dins la maleta i va decidir compartir-los amb el món a través de les seves històries.
Va començar amb la pel·lícula Cronos, una proposta enterament dedicada al còmic, i el van seguir El Espinazo del diablo, Blade II i Hellboy. Però el reconeixement internacional li va arribar amb El laberinto del fauno, escrita, dirigida i produïda per ell.
Gràcies a aquesta pel·lícula, inspirada en l’època de la postguerra espanyola, va ser nominat als premis de l’Acadèmia, els premis BAFTA i al Festival de Canes.
Aquest any s’ha dedicat a promocionar la seva última obra: La forma del agua, amb la qual ja ha guanyat nombrosos premis (com el Globus d’Or i el BAFTA a millor director) i ha aconseguit ni més ni menys que 13 nominacions als Oscars.
Però no sempre ha estat fàcil. Del Toro assegura que ha viscut moments difícils que inclouen molts projectes suspesos o cancel·lats, a més d’una pausa en la seva carrera professional per repensar cap a on l’encaminava.
Així, per exemple, el director mexicà ha confessat que ha dedicat els últims dos anys a desenvolupar una idea que encara no ha pogut resoldre. I, malgrat els elogis i els premis per La forma del agua, no espera que això canviï perquè els alts i baixos són comuns en la indústria del cinema.
Orgullo mexicano 💪
Guillermo del Toro ganó el León de Oro en Venecia por The Shape of Water: una fábula moderna que vale la pena contar 🙌 pic.twitter.com/U7AGWY2EYn
— pictoline (@pictoline) September 12, 2017
Sigui com sigui, Del Toro ha aportat una visió única al cinema contemporani, una mostra del que la fantasia amb un toc de terror pot aconseguir.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English