23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Temps de rebel·lió

L’escriptora Tomi Adeyemi reivindica la cultura i la història africanes en un llibre ple de màgia i fantasia

Fa molt temps, la màgia regnava a la terra africana de Orïsha. Els clans dels maji veneraven als déus i dominaven els seus poders a la terra. Però el Rei temia perdre el seu poder i va ordenar matar-los a tots. Ara només queden els divîners, els descendents d’aquests éssers màgics que mai han utilitzat la màgia.

Els divîners viuen aïllats de la resta de la població, que mira amb menyspreu la seva pell més fosca i el seu pèl blanc. No obstant això, l’aparició d’un pergamí antic podria canviar-ho tot i retornar la màgia a Orïsha.

Així comença Fills de Sang i Os, un relat fantàstic ambientat a l’Àfrica ancestral. La seva autora, Tomi Adeyemi, ha imaginat un món nou inspirat a Nigèria, d’on procedeix la seva família.

https://www.instagram.com/p/BeoEKM5HZ9f/?utm_source=ig_embed

Reivindicar la igualtat a través de la ficció

La novel·la té una protagonista poc comú: Zélie Adebola, una noia negra que lluita per ajudar al seu poble i salvar la màgia.

En la majoria de llibres, sèries i pel·lícules nord-americanes, els protagonistes sempre són blancs. I en el cas de les novel·les sobre distòpies que ara estan tan de moda (Els Jocs de la Fam, Divergent, Ments Poderoses), la protagonista sempre és una noia blanca.

Per què la protagonista no podia ser una noia negra que es sent orgullosa de les seves arrels?

https://www.instagram.com/p/BgrA8u3AIQv/?utm_source=ig_embed

Aquesta és una de les reivindicacions de l’autora: donar protagonisme a la gent negra. Arran dels casos de violència policial contra negres a Estats Units, l’escriptora va sentir que els seus personatges havien de reivindicar la lluita per la igualtat.

“Volia escriure una història fantàstica perquè és el que m’agrada, però també sentia que havia d’explicar el que sent una persona negra”, explica.

La desconfiança que els ciutadans de Orïsha senten pels divîners és una manera de parlar sobre discriminació racial a través de la fantasia. I, gràcies a la història i als seus personatges, els lectors poden entendre millor el que se sent en ser víctima dels prejudicis.

“El missatge més important del llibre és que si estem dividits no tenim cap opció: blancs i negres, tots hem d’implicar-nos per aconseguir un món millor”, assegura Tomi.

https://www.instagram.com/p/BgEVXPGj09V/?utm_source=ig_embed

Orïsha: un món de fantasia

Tomi va créixer als afores de Chicago, filla d’immigrants nigerians. Va estudiar Literatura Anglesa a la Universitat d’Harvard i, en acabar la carrera, va aconseguir una beca per estudiar la història de l’esclavitud a Salvador de Badia, Brasil.

Allí és on va descobrir la religió yoruba i els déus orishas, i va començar a interessar-se per la cultura i folklore africans. Era una , manera de conèixer millor els seus orígens nigerians, però també una font d’inspiració immensa per escriure un llibre.

Des dels protagonistes de la història, fins als animals fantàstics i les divinitats africanes: Tomi va recopilar informació durant mesos per crear uns personatges que poguessin connectar amb el lector. Ja saps a quin clan dels maji pertanys? 

Fa unes setmanes, Fills de Sang i Os va aconseguir la primera posició a la llista de vendes del diari The New York Times, tota una referència del sector editorial.

Encara que la trilogia encara no està acabada, la història ja ha cridat l’atenció dels estudis cinematogràfics: Fox 2000 ha comprat els drets i està preparant la primera pel·lícula.

A Tomi encara li costa de creure, però segueix de prop el treball dels guionistes per ajudar-los a imaginar cada detall de la màgica terra de Orïsha.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -