El Museu Nacional de Ciències Naturals organitza un congrés on els propis alumnes exposen els seus projectes de recerca
Per Gemma Juncà
Als congressos científics, les investigadores i investigadors presenten nous avanços o descobriments per compartir-los amb els seus col·legues. Són una ocasió excepcional per escoltar en primera persona les noves línies de treball de la comunitat científica.
Com saps, la ciència és un univers molt ampli i amb infinitat de temes per descobrir. Així, generalment, els congressos tracten àmbits molt concrets: la vegetació d’una localitat, la fauna marina, el paisatge ibèric…
Normalment duren diversos dies i es divideixen en diferents xerrades, taules de discussió, ponències o activitats paral·leles. Aquests esdeveniments acostumen a reunir a experts de diferents ciutats o països. Imagina’t veure’ls a tots junts!
¡Qué nivelazo hemos tenido en el X Congreso Científico para Escolares! Gracias a los alumnos y a los profesores por su dedicación y esfuerzo.Ha sido un placer organizar estas jornadas y hemos aprendido mucho de vosotros. ¡Hasta la próxima! #congresoescolar https://t.co/xmgMEjjGEE pic.twitter.com/ENczTpQ9Mt
— Museo Nacional de Ciencias Naturales (@mncn_csic) April 19, 2018
Els científics apareixen molt de tant en tant als mitjans de comunicació . Per què? Perquè les investigacions requereixen molt de temps i dedicació. Tenir l’oportunitat de parlar amb ells en persona no és fàcil, encara que cada vegada més investigadors expliquen el seu treball a la societat.
I els assistents? Als congressos també assisteixen periodistes, empresaris, especialistes… Després de cada intervenció, poden fer les seves preguntes i aportacions, resoldre dubtes…
Les trobades científiques són un fòrum on es desenvolupen moltes iniciatives i relacions professionals futures.
Participa al teu primer congrés científic!
El 18 i 19 d’abril el Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid va organitzar el “X Congrés Científic per a Escolars”, una rèplica d’un congrés professional en el qual els més joves es converteixen en els científics i científiques protagonistes.
Els estudiants de secundària i batxillerat tenen l’oportunitat de presentar els seus propis projectes de recerca, assistir a les xerrades d’investigadors o participar en activitats paral·leles, com a tallers de divulgació o visites guiades per les exposicions del museu.
Juntament amb el seu professor de ciències, i durant 10 o 15 minuts, expliquen als altres alumnes el projecte científic que han desenvolupat durant el curs. La millor ponència, sens dubte, es mereix un premi!
Nuestra más sincera enhorabuena a nuestr@s alumn@s y a su profesora Alicia Cuartero por haber conseguido el Diploma de Honor al mejor Proyecto en el X Congreso Científico para escolares que patrocina el @MNCNcomunica – CSIC. #Ciencia #Educacion #LasRozasViva #GrowthHasNoLimits pic.twitter.com/HRQ5rLgnIK
— Cᴏʟᴇɢɪᴏ Eʟ Cᴀɴᴛɪᴢᴀʟ (@AmpaElCantizal) April 20, 2018
Els simposis científics poden semblar esdeveniments molt especialitzats, però iniciatives com el Congrés Científic per a Escolars demostren que hi ha molts tipus de congressos, fins i tot per a joves i estudiants.
Així que, si t’assabentes d’algun prop de la teva ciutat, no dubtis a apropar-te i preguntar!