La Fundació Rafa Nadal i Special Olympics España promouen la integració de joves amb discapacitat intel·lectual a través del projecte Més que Tennis
Per Cristina Sala
Que l’esport és una ferramenta de transformació social és un fet que moltes organitzacions s’han esforçat en potenciar des de fa dècades.
Un dels aspectes que més s’ha treballat en aquest sentit és la integració de les persones amb discapacitat, amb la instauració oficial dels Jocs Paralímpics -celebrats per primer cop el 1960- i del Comitè Paralímpic Internacional, fundat el 1989.
Aquestes iniciatives han ajudat a donar visibilitat a milers d’esportistes que, d’altra manera, no disposarien de competicions adaptades a les seves capacitats.
Quan pensem en Jocs Paralímpics, ens ve a la ment la imatge d’un atleta en cadira de rodes però, en realitat, aquesta competició està dirigida a persones amb discapacitats de tot tipus, també intel·lectuals.
Aquest és precisament l’àmbit de treball de Més que Tennis, un projecte que promou la integració de persones amb discapacitat intel·lectual a través de la pràctica esportiva, concretament del tennis.
Què és la discapacitat intel·lectual?
A menut, la discapacitat intel·lectual s’interpreta com una malaltia que és constant i irreversible. Aquesta confusió es deu a que sovint apareix associada a trastorns com el síndrome de Down o l’Asperger.
Però en realitat es tracta d’un problema de desenvolupament que afecta a la capacitat per aprendre, comunicar-se i adaptar-se a l’entorn.
Això no significa que aquestes persones no siguin capaços de realitzar aquestes funcions, sinó que les desenvolupen a un ritme i manera diferent. A més, existeixen diversos graus de discapacitat intel·lectual i una mateixa persona pot millorar i transformar-se al llarg de la seva vida.
Tot i així, un dels principals obstacles amb els que es trobarà és el rebuig social, raó per la qual l’esport adquireix encara més importància com a ferramenta d’integració.
Més que Tennis
Més que Tennis és un projecte que proporciona entrenaments i formació esportiva a persones amb discapacitat intel·lectual.
S’engegà el 2010 gràcies a la col·laboració entre la Fundació Rafa Nadal i Special Olympics España i actualment atén al voltant de 200 joves a un total de 18 centres.
Segons Enric Blesa, director d’Special Olympics España, “els joves que participen en aquest projecte no sols tenen l’oportunitat de practicar tennis sinó que, a més, es fomenta la seva inclusió en la societat i es reforcen en ells aspectes com la companyonia, la superació o l’autoestima”.
Con el proyecto Más que #Tenis ofrecemos a jóvenes con #discapacidadintelectual la oportunidad de practicar este #deporte, a través del cual se trabajan tanto aspectos físicos, como emocionales y sociales pic.twitter.com/DY13aAD2rI
— Fundación Rafa Nadal (@frnadal) April 13, 2018
A més a més, participen en competicions com la Trobada Nacional Més que Tennis o el Campionat Europeu de Tennis.
“No hem d’oblidar que, a més dels objectius co-educatius i creatius, es persegueix mostrar que es pot gaudir d’una competició sana i divertida, on allò important és participar i passar una bona estona”, afirma María del Mar Muñoz, entrenadora a una de les escoles Més que Tennis.
Tota una experiència que els acompanyarà de per vida i que els converteix en protagonistes per allò que són capaços d’aconseguir amb el seu esforç i superació.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English