23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Música electrònica: molt més que un so

Aquest estil s’ha convertit en una cultura que s’ha anat adaptant per donar veu a una realitat

La música electrònica sempre s’ha considerat diferent a altres estils de música com la música clàssica, el folk o el rock. El productor o dj d’un tema electrònic no compondrà sobre una partitura, sinó que preferirà experimentar amb sons, ritmes, efectes i melodies. Però més enllà de taules de mescles i equalitzadors, és tot el que envolta la música electrònica el que la converteix en una cultura per si mateixa.

La invenció al servei de la música

Les primeres formes de música electrònica van sorgir a finals del s.XIX i principis del s.xx, al mateix moment que els primers invents sonors. Aquests pioners van crear i van utilitzar els primers instruments elèctrics, com el telharmonium o el theremín, i van començar a escriure la història de la música electrònica.

Però tot es va accelerar a partir dels anys 50 i l’aparició dels ordinadors. La música electrònica tal com la coneixem ara té altres inquietuds.

Una forma de parlar-li al món

Com tots els estils, la música electrònica sorgeix en un context especial, impulsada i inspirada per persones que viuen en unes circumstàncies concretes i en una època determinada.

Un dels gèneres més populars de la música electrònica va sorgir a Detroit a la dècada de 1980. Detroit era aleshores la seu de moltes empreses fabricadores d’automòbils i la hi coneixia com la “Ciutat del Motor”, un lloc on sempre arribava l’última tecnologia.

Un grup de joves interessats per la música van començar a fer música amb tots els aparells que trobaven: amplificadors, sintetitzadors… Així va ser com va néixer el tecno, que amb el temps es va convertir també en una via d’escapament i una forma d’expressar la seva frustració per les desigualtats que vivia la ciutat.

Un llegat que es transforma

Des dels seus orígens, cada gènere de música electrònica ha donat veu a una realitat. Però el lloc on tots es troben és sens dubte la pista de ball, ja sigui en una discoteca o en un festival, davant de la tarima d’un DJ o davant dels altaveus d’una rave.

Els avenços tecnològics han canviat la forma en la qual s’escolta. De la cultura de club dels 90, quan calia anar a la discoteca per descobrir les últimes novetats, fins a l’aparició d’internet i la seva oferta infinita d’artistes i estils.

El món ha evolucionat i els amants de la música electrònica s’han adaptat a aquests canvis, a l’espera del que està per arribar.

Ambient a l’actuació de Roisin Murphy al Sónar de 2015 (Àlex García)

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -