22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Plantes per rescatar el planeta

Les plantes han sabut adaptar-se a l’augment de diòxid de carboni l’atmosfera, però no sabem fins quan ho aguantaran

Durant les últimes dècades, la població humana ha crescut de manera exponencial: en només 50 anys gairebé n’hem triplicat el nombre i hem passat de 2.600 milions a més de 7.000 milions de persones.

Com a conseqüència hem modificat el lloc on vivim, la Terra. Per exemple, hem augmentat la quantitat de diòxid de carboni (CO2) i altres gasos d’efecte hivernacle i hem canviat la composició de l’atmosfera, i això ocasiona l’escalfament del planeta.

Les plantes existeixen des de molt abans que nosaltres i han sabut adaptar-se a aquests canvis, però no sabem fins quan ens podran ajudar.

El diòxid de carboni i altres gasos d’efecte hivernacle (com el metà o l’òxid nitrós) es troben des de fa molt temps en la nostra atmosfera i això permet que el nostre planeta sigui prou càlid per albergar-hi la vida.

Les plantes, per alimentar-se, absorbeixen carboni de l’atmosfera a través d’un procés conegut com a fotosíntesi. Els arbres i les altres plantes tenen, per tant, un paper fonamental per a l’existència de la vida a la Terra, ja que alliberen oxigen i redueixen la quantitat de CO2 a l’atmosfera.

“Si les plantes no existissin, nosaltres no hi seríem!” assegura Ana Rey, investigadora del Departament de Biogeografia i Canvi Global del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN), institució del CSIC.

 

Excés de carboni

El problema és que, des de la Revolució Industrial al segle xix, les activitats humanes han alliberat grans quantitats de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Activitats com la producció d’energia, l’agricultura, la ramaderia, el transport i la indústria han contribuït al canvi climàtic.

Davant d’aquesta situació, els arbres i les altres plantes han sabut augmentar la seva productivitat i créixer més… però, fins quan ho podran fer?

Si continuem emetent diòxid de carboni i altres gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, arribarà un punt que la vegetació en quedarà saturada.

“El canvi global i sobretot el canvi climàtic estan alterant el cicle del carboni. I entendre com responen les plantes a aquests canvis és fonamental per poder assegurar el futur del planeta”, explica la investigadora.

 

Boscos amenaçats

El creixement de les plantes no depèn només del diòxid de carboni. L’erosió del sòl on viuen, la manca d’aigua per sequeres o la pluja àcida resultant de la contaminació en poden limitar greument l’activitat.

D’altra banda, la desertificació, la tala de boscos per fer més camps de cultiu o els incendis redueixen cada any la superfície de boscos arreu del planeta.

Tal com explica Rey: “La destrucció del sòl on viuen les plantes, la construcció de ciutats a zones naturals, els incendis i les pluges torrencials… tenen un efecte greu sobre la vegetació i, en conseqüència, sobre el clima del planeta”.

La solució no passa només per reforestar i recuperar els boscos cremats, sinó que també cal que reduïm emissions, canviem els hàbits i ens adonem que no podem malgastar els recursos naturals com ho fem.

 

Canvi global: quan tot està connectat

Encara que són coses diferents, el canvi climàtic és un aspecte clau del canvi global.

El canvi climàtic es refereix als canvis en el clima de la Terra. El canvi global engloba també altres canvis que afecten el planeta: canvis en l’ús del territori, en la desforestació dels boscos i, per descomptat, els canvis en el clima derivats de l’activitat humana.

Tots aquests canvis afecten el cicle global del carboni, element fonamental de la vida. El canvi ja és irreversible, però encara podem mitigar-ne els efectes i adaptar-nos als canvis abans que sigui massa tard.

Encara que no ens n’adonem, podem fer moltes coses! Estalviar llum, desconnectar el carregador del mòbil quan no l’utilitzem, estendre la roba a l’aire lliure en comptes d’engegar l’assecadora, optar pel transport públic…

Petits gestos del nostre dia a dia poden tenir un impacte important… i és la nostra responsabilitat!”, conclou la investigadora.

El tema de la setmana ‘Vaga d’Estudiants pel Clima’ té el suport del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -