21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

17 objectius per canviar el món

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible marquen objectius comuns a tots els països per fer del món un lloc millor

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són 17 objectius elaborats en el marc de l’Agenda 2030 de l’ONU. La finalitat d’aquests objectius és aconseguir una manera de viure més sostenible: complir amb les nostres necessitats actuals sense comprometre el nostre futur.

Entre els 17 ODS s’inclouen objectius com cobrir les necessitats bàsiques (aigua neta, alimentació, salut i benestar), promoure el desenvolupament i millorar la convivència a través de l’educació, la igualtat de gènere, el consum responsable i la pau.

El divendres 25 de setembre es compliran 5 anys des que els líders mundials adoptessin aquests objectius, que s’enfoquen a aconseguir canvis econòmics, socials i mediambientals per aconseguir un món més just per a tothom.

 

Qui els ha creat i com s’apliquen?

Els ODS es van crear en el marc de l’Agenda 2030, el pla d’actuació de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Presentats el 2015, aquests objectius es basen en els vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) de l’any 2000, que ja incloïen propòsits com reduir la pobresa extrema, combatre la sida o garantir una educació de qualitat a tots els nens del món, entre d’altres.

Governs, empreses i organitzacions van unir esforços per complir els Objectius del Mil·lenni durant el període 2000-2015. Ara, els ODS s’han creat per continuar aquest esforç col·lectiu.

Cap país està obligat a complir-los per llei, però sí que tenen l’encàrrec de fer-ne un seguiment a escala nacional i de recopilar dades fiables per analitzar els resultats de les seves polítiques.

 

Qui són els actors principals?

Les Nacions Unides (ONU) són un organisme internacional compost per 193 estats del món, amb capacitat per intervenir davant de problemes globals com la guerra o la pobresa.

Aquesta organització també actua com a fòrum per als seus estats membres, com en l’Assemblea General de Nacions Unides que cada any se celebra a Nova York.

L’ONU està composta per representants de tots els països membres, que han definit els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per això, l’ONU és el principal actor encarregat d’impulsar i complir els ODS.

Però els governs dels estats membres, la societat civil i el sector privat també han de contribuir a complir aquests objectius.

El Fons per als Objectius de Desenvolupament Sostenible és una institució que promou el desenvolupament sostenible a través de diferents projectes de cooperació a l’Àfrica, l’Àsia, l’Amèrica Llatina i els Estats Àrabs. En total, 22 països contribueixen a aquest fons per fer realitat projectes que ajuden més de 3,5 milions de persones que es troben en una situació vulnerable.

Què podem fer nosaltres?

Nosaltres també podem fer-hi la nostra contribució i participar en els ODS, tant des de casa com sortint al carrer per col·laborar amb iniciatives de la societat civil.

Podem seguir de prop les notícies sobre els ODS, firmar peticions, informar-ne la família i els amics, i d’altra banda també podem utilitzar mitjans de transport sostenibles i reciclar.

Per saber què més pots fer, consulta la Guia dels Ganduls per Salvar el Món.

https://twitter.com/CINUlima/status/790555421933236224

 

Lluny dels objectius

Cada any, els països es reuneixen per avaluar com es progressa cap als objectius. El 2018, les Nacions Unides van llançar la web SDG Tracker, que serveix perquè qualsevol persona pugui seguir l’avanç cap al compliment dels ODS.

També el web Sustainable Development Report permet veure els països segons el seu grau de compliment dels ODS així com un mapa amb els estats segons el seu grau de compliment de cada un dels ODS.

Segons l’anàlisi de compliment de l’any 2020, tot i que s’han fet progressos en els objectius, cap país està a el dia de complir amb les seves obligacions. A més, la pandèmia provocada pel nou coronavirus ha empitjorat les previsions de compliment dels ODS.

D’altra banda, els ODS han rebut crítiques per ser difícils de quantificar i de seguir. A més, que ens siguin d’obligatori compliment fa que depengui de la voluntat de cada govern aplicar mesures per complir-los no.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -