Videojocs, cinema i altres camps requereixen d’artistes conceptuals per dissenyar visualment personatges i universos
Per Judith Vives
Alguna vegada has pensat en dedicar-te a dissenyar personatges per a videojocs? Això és el que fa, entre moltes altres coses, el concept artist o artista conceptual.
El ‘Concept Art’ és una branca de la il·lustració que té com a objectiu principal representar una idea o concepte i el responsable de convertir les paraules en imatges i crear una guia visual per facilitar el treball de tot l’equip és el concept artist.
En el seu treball s’uneixen elements purament artístics, com la recerca de resultats estètics, amb altres aspectes més propers al disseny, ja que també busca la funcionalitat o la presentació final del producte.
El concept art s’aplica principalment en el sector dels videojocs i el cinema, on constantment es creen projectes nous que requereixen professionals per donar-los forma.
No obstant això, la figura del concept artist cada vegada és més apreciada en altres camps on hi ha processos de producció. Per això, avui dia aquest professional pot trobar sortides en el món editorial, la televisió i fins i tot la indústria automobilística.
Com es crea un personatge
El concept artist s’encarrega de dissenyar els personatges per d’un videojoc o d’una animació digital. Aquest procés comença a partir d’un briefing o informe on s’inclou la descripció detallada del personatge.
“El primer pas sempre ha de ser la documentació per posar aquest personatge en context: estudiar l’època i lloc on viu i, a partir d’aquí, explorar com seria la seva aparença tenint en compte tots els factors que coneixem d’ell, com la seva situació social, econòmica, personal, etc.”, explica Óscar Ibáñez, concept artist i professor de CEV.
A partir d’aquí, el concept artist es va acostant al disseny del personatge fent moltes variants del mateix i passant per diferents fases segons el nivell de detall: silhouettes, thumbnails…
Segons el professor de CEV, durant aquesta fase de la producció es realitza una supervisió constant del treball i es realitzen molts canvis. “Un concept artist no decideix per si sol sinó que hi ha un equip i una estructura jeràrquica de professionals que orienten i decideixen sobre el desenvolupament i disseny final”, explica.
Ser curiós i constant
Tal com explica Ibáñez, per dedicar-se al concept art el més important és ser “una persona curiosa i constant“. Per descomptat, un professional d’aquest camp també necessitarà comptar amb una base artística acadèmica.
“S’ha de tenir coneixements de dibuix i dominar la perspectiva, el color o l’anatomia per poder plasmar el treball de la manera més professional possible”, explica Ibáñez.
A més de la formació artística bàsica, Ibáñez també destaca la iniciativa i curiositat del professional: “Cada projecte planteja un escenari nou i el concept artist s’ha de documentar molt bé sobre tots els detalls de l’època o localització concreta en què es desenvolupa la història” .
Si t’interessa el món del concept art i et planteges formar-te en aquest camp, en el proper Saló del Manga podràs conèixer els tres nous cursos que posarà en marxa CEV Centre de Comunicació Imatge i So, un d’ells centrat en aquesta disciplina.
Informació elaborada amb la col·laboració de CEV Barcelona