17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

El treball infantil, un risc per als nens

La pobresa obliga més de 150 milions de nens i nenes d’arreu del món a treballar per sobreviure

Els menors tenen dret a accedir a una educació de qualitat i a desenvolupar-se mitjançant el joc, segons la Convenció sobre els Drets de l’Infant. No obstant això, n’hi ha que viuen en contextos tan precaris que es veuen obligats a treballar per sobreviure, deixant de costat activitats que haurien de ser pròpies de la seva edat.

Arreu del món treballen uns 152 milions de nens i nenes d’entre 5 i 17 anys, segons dades de l’Organització Internacional del Treball (OIT). La meitat d’aquests nens són molt petits: tenen entre 5 i 11 anys.

Hi ha nens i joves que col·laboren amb les tasques de la llar, ajuden amb el negoci familiar o treballen després de classe per guanyar una setmanada, però aquesta mena d’activitats no es consideren treball infantil.

El treball infantil és una feina que “priva els nens de la seva infantesa, el seu potencial i la seva dignitat, i que és perjudicial per al seu desenvolupament físic i psicològic”, tal com el defineix l’OIT.

L’OIT ha promogut un conveni per fixar l’edat mínima per començar a treballar, d’aquesta manera es busca protegir els més petits. Dels 171 països que l’han signat, 78 han establert l’edat mínima de 15 anys, 44 l’edat de 16 anys i 49 l’edat de 14 anys.

Normalment, aquesta edat coincideix amb el final de l’educació obligatòria, moment en el qual el menor decideix si vol seguir estudiant o prefereix incorporar-se al mercat laboral.

Els informes de l’OIT assenyalen que el 71% dels nens treballa en el sector de l’agricultura, que inclou la pesca i la ramaderia. El 17% treballa en el sector serveis i el 12% en el sector industrial, especialment en les mines. Aquestes estadístiques no són completes, perquè hi ha molts casos de treball infantil que no s’arriben a conèixer.

 

Treballs durs i perillosos

Es calcula que gairebé la meitat dels nens víctimes del treball infantil, uns 73 milions, treballa en feines perilloses. Són aquelles activitats nocives i que poden posar en risc la seva salut física i mental.

Per exemple, quan els nens treballen de soldats, a les mines, a camps de cultiu que utilitzen pesticides tòxics, en la construcció o fins i tot si són obligats a prostituir-se.

D’acord amb les estadístiques, els infants corren més risc de treballar si són nens que no pas nenes. Al món treballen uns 88 milions de nens i uns 64 milions de nenes.

El treball infantil es concentra als països més pobres i amb més desigualtat. Allà les famílies no poden permetre’s enviar els fills a l’escola i necessiten el seu ajut per tirar endavant. Sense formació els serà molt difícil tenir una feina millor en el futur.

 

Com podem solucionar-ho?

Cal entendre que el treball infantil és un problema global. Cada 12 de juny es commemora el Dia Mundial contra el Treball Infantil per sensibilitzar la població. A més a més, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha declarat el 2021 Any Internacional per a l’Erradicació del Treball Infantil.

Aquestes iniciatives tenen com a objectiu que els països es comprometin a crear lleis o reforçar les que existeixen per evitar l’explotació dels nens. Entre l’any 2000 i el 2016, el treball infantil es va reduir un 38% a nivell mundial, i els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) preveuen eliminar qualsevol tipus de treball infantil amb vista al 2025.

Les empreses també hi poden ajudar no contractant mai nens que no tinguin l’edat de treballar i evitant fer negocis amb companyies que es beneficiïn del treball infantil. L’OIT va llançar l’aplicació Eliminating Child Labour amb una sèrie de recomanacions al respecte.

Cadascun de nosaltres pot fer també la seva petita aportació. Cal informar-se i fer un consum responsable d’empreses que no es beneficiïn del treball infantil.

És una tasca difícil, ja que poques empreses admetran que ho fan i de vegades és complicat obtenir aquesta informació. L’ONG Amnistia Internacional va publicar els noms d’algunes empreses que es lucren amb el treball infantil en plantacions d’oli de palma.

La infància és un període clau en el desenvolupament de tota persona. Tots els nens i nenes tenen dret a gaudir de la seva infància, estudiar i jugar en comptes de treballar.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -